OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM I POPPINGIEM Z AMARANTUSA

OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM I POPPINGIEM Z AMARANTUSA

Choć wydaje mi się, że przepis na owsiankę już wszyscy znają, to jednak wrzucę go i tutaj.
W owsiankach cudne jest to, że dzięki dodatkom, codziennie można jeść inną, a kombinacje chyba są niewyczerpane.
Za to kocham owsiankę! I mój mąż, i dzieci?
Podam przepis podstawowy, który jest bazą owsianki, i opiszę dodatki z porcji ze zdjęcia. Ale szaleć z wariacjami smakowymi możecie do woli?

OWSIANKA

Składniki na 1 dużą porcję:
– 250 ml mleka (u mnie migdałowe),
– 3/4 szklanki płatków owsianych (zwykle daję ekspresowe- lekko mielone),
– szczypta soli,

* 2 łyżki jasnego tahini,
* szczypta mielonego kardamonu
**te składniki możecie pominąć, jednak warto je dodać, ponieważ a) dodają fajnego aromatu (coś a la chałwa), b) tahini to dobre tłuszcze i wiele, wiele innych składników prozdrowotnych

Dodatki:
– banan, + syrop klonowy,
– masło orzechowe,
– popping amarantusowy,
– gorzka czekolada

Wykonanie:
Postawić garnuszek z mlekiem na średnim ogniu, dodać sól i płatki. Gotować, często mieszając, aż uzyskacie kremową konsystencję (jak budyń). Jeśli macie kardamon dodajcie go pod koniec gotowania.
Do miseczki nałóżcie łyżkę tahini. Dodajcie owsiankę i dokładnie wymieszajcie.
Teraz czas na dodatki. U mnie kawałki gorzkiej czekolady, łycha masła orzechowego bez cukru, dobrej jakości, popping z amarantusa i karmelizowany banan (wlej na patelnię odrobinę syropu klonowego, dodaj plasterki banana, smaż z każdej ze stron, aż się zarumieni).
Z premedytacją do owsianki nie dodaję żadnego słodzidła, ale jeśli chcecie możecie ją dosłodzić (zmiksowanym bananem, syropem klonowym, czy innym, daktylami…)

wykonanie w thermomix:

Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać płatki owsiane i sól, podgrzewać 8 min/90°C/obr. 2. W razie potrzeby posłodzić do smaku. Jeśli używacie kardamonu dodajcie g przez otwór minutę przed końcem gotowania.

Dodatki: kawałki gorzkiej czekolady, łycha masła orzechowego bez cukru, dobrej jakości, popping z amarantusa i karmelizowany banan (wlej na patelnię odrobinę syropu klonowego, dodaj plasterki banana, smaż z każdej ze stron, aż się zarumieni).
Z premedytacją do owsianki nie dodaję żadnego słodzidła, ale jeśli chcecie możecie ją dosłodzić (zmiksowanym bananem, syropem klonowym, czy innym, daktylami…)

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top