OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM I POPPINGIEM Z AMARANTUSA

OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM I POPPINGIEM Z AMARANTUSA

Choć wydaje mi się, że przepis na owsiankę już wszyscy znają, to jednak wrzucę go i tutaj.
W owsiankach cudne jest to, że dzięki dodatkom, codziennie można jeść inną, a kombinacje chyba są niewyczerpane.
Za to kocham owsiankę! I mój mąż, i dzieci?
Podam przepis podstawowy, który jest bazą owsianki, i opiszę dodatki z porcji ze zdjęcia. Ale szaleć z wariacjami smakowymi możecie do woli?

OWSIANKA

Składniki na 1 dużą porcję:
– 250 ml mleka (u mnie migdałowe),
– 3/4 szklanki płatków owsianych (zwykle daję ekspresowe- lekko mielone),
– szczypta soli,

* 2 łyżki jasnego tahini,
* szczypta mielonego kardamonu
**te składniki możecie pominąć, jednak warto je dodać, ponieważ a) dodają fajnego aromatu (coś a la chałwa), b) tahini to dobre tłuszcze i wiele, wiele innych składników prozdrowotnych

Dodatki:
– banan, + syrop klonowy,
– masło orzechowe,
– popping amarantusowy,
– gorzka czekolada

Wykonanie:
Postawić garnuszek z mlekiem na średnim ogniu, dodać sól i płatki. Gotować, często mieszając, aż uzyskacie kremową konsystencję (jak budyń). Jeśli macie kardamon dodajcie go pod koniec gotowania.
Do miseczki nałóżcie łyżkę tahini. Dodajcie owsiankę i dokładnie wymieszajcie.
Teraz czas na dodatki. U mnie kawałki gorzkiej czekolady, łycha masła orzechowego bez cukru, dobrej jakości, popping z amarantusa i karmelizowany banan (wlej na patelnię odrobinę syropu klonowego, dodaj plasterki banana, smaż z każdej ze stron, aż się zarumieni).
Z premedytacją do owsianki nie dodaję żadnego słodzidła, ale jeśli chcecie możecie ją dosłodzić (zmiksowanym bananem, syropem klonowym, czy innym, daktylami…)

wykonanie w thermomix:

Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać płatki owsiane i sól, podgrzewać 8 min/90°C/obr. 2. W razie potrzeby posłodzić do smaku. Jeśli używacie kardamonu dodajcie g przez otwór minutę przed końcem gotowania.

Dodatki: kawałki gorzkiej czekolady, łycha masła orzechowego bez cukru, dobrej jakości, popping z amarantusa i karmelizowany banan (wlej na patelnię odrobinę syropu klonowego, dodaj plasterki banana, smaż z każdej ze stron, aż się zarumieni).
Z premedytacją do owsianki nie dodaję żadnego słodzidła, ale jeśli chcecie możecie ją dosłodzić (zmiksowanym bananem, syropem klonowym, czy innym, daktylami…)

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top