OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM I POPPINGIEM Z AMARANTUSA

OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM I POPPINGIEM Z AMARANTUSA

Choć wydaje mi się, że przepis na owsiankę już wszyscy znają, to jednak wrzucę go i tutaj.
W owsiankach cudne jest to, że dzięki dodatkom, codziennie można jeść inną, a kombinacje chyba są niewyczerpane.
Za to kocham owsiankę! I mój mąż, i dzieci😀
Podam przepis podstawowy, który jest bazą owsianki, i opiszę dodatki z porcji ze zdjęcia. Ale szaleć z wariacjami smakowymi możecie do woli😉

OWSIANKA

Składniki na 1 dużą porcję:
– 250 ml mleka (u mnie migdałowe),
– 3/4 szklanki płatków owsianych (zwykle daję ekspresowe- lekko mielone),
– szczypta soli,

* 2 łyżki jasnego tahini,
* szczypta mielonego kardamonu
**te składniki możecie pominąć, jednak warto je dodać, ponieważ a) dodają fajnego aromatu (coś a la chałwa), b) tahini to dobre tłuszcze i wiele, wiele innych składników prozdrowotnych

Dodatki:
– banan, + syrop klonowy,
– masło orzechowe,
– popping amarantusowy,
– gorzka czekolada

Wykonanie:
Postawić garnuszek z mlekiem na średnim ogniu, dodać sól i płatki. Gotować, często mieszając, aż uzyskacie kremową konsystencję (jak budyń). Jeśli macie kardamon dodajcie go pod koniec gotowania.
Do miseczki nałóżcie łyżkę tahini. Dodajcie owsiankę i dokładnie wymieszajcie.
Teraz czas na dodatki. U mnie kawałki gorzkiej czekolady, łycha masła orzechowego bez cukru, dobrej jakości, popping z amarantusa i karmelizowany banan (wlej na patelnię odrobinę syropu klonowego, dodaj plasterki banana, smaż z każdej ze stron, aż się zarumieni).
Z premedytacją do owsianki nie dodaję żadnego słodzidła, ale jeśli chcecie możecie ją dosłodzić (zmiksowanym bananem, syropem klonowym, czy innym, daktylami…)

wykonanie w thermomix:

Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać płatki owsiane i sól, podgrzewać 8 min/90°C/obr. 2. W razie potrzeby posłodzić do smaku. Jeśli używacie kardamonu dodajcie g przez otwór minutę przed końcem gotowania.

Dodatki: kawałki gorzkiej czekolady, łycha masła orzechowego bez cukru, dobrej jakości, popping z amarantusa i karmelizowany banan (wlej na patelnię odrobinę syropu klonowego, dodaj plasterki banana, smaż z każdej ze stron, aż się zarumieni).
Z premedytacją do owsianki nie dodaję żadnego słodzidła, ale jeśli chcecie możecie ją dosłodzić (zmiksowanym bananem, syropem klonowym, czy innym, daktylami…)

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top