
Składniki:
- 40 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 – 3 szczypty soli
THERMOMIX: Do naczynia dodać cukier puder, mąkę, jajka, jogurt, sodę oczyszczoną, oliwę i sól, wymieszać 1 min/obr. 5. Lub mikserem.
Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i pozostawić w naczyniu miksującym na 20 min. Po tym czasie na patelnię, wlać porcję ciasta i smażyć na średnim ogniu ok. 1 min z każdej strony lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z owocami i syropem klonowym.
TRADYCYJNIE: Do miski wkładamy cukier puder, mąkę, jajka, jogurt, sodę oczyszczoną, oliwę i sól i całość miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 20 min aż masa lekko nam wyrośnie. Po tym czasie wlewamy na patelnie porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu po ok 1 min. podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z owocami lub syropem klonowym.