PANCKAES Z MAKIEM I TAHINI

PANCKAES Z MAKIEM I TAHINI

To nic innego jak pankejki ?
Dobre na ciepło i na zimno. Idealne do małych, dziecięcych rączek również?(idealne do przygody z BLW).
U mnie przepis wegański, ale jeśli możecie i lubicie możecie użyć “zwykłego” mleka.
Z podanych proporcji otrzymacie ok. 10 małych placuszków, radzę robić od razu z podwójnej porcji, bo znikają w oka mgnieniu☺

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki karobu* lub kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • 1 dojrzały banan
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju
  • +do podania: jasne tahini i melasa karobowa

*zamiast karobu możecie użyć ciemnego kakao (ok 3 łyżek ). Wtedy natomiast trzeba będzie odrobinę masę doslodzić- wg preferencji słodyczy. Warto użyć cukru kokosowego czy syropu klonowego- zawsze to trochę zdrowiej ?

Przygotowanie:

W dużej misce mąkę wy­mieszać z karobem, solą i prosz­kiem do pie­cze­nia. W mniej­szej misce zmik­so­wać/ugnieść widelcem ba­na­na na puree, na­stęp­nie dodać mleko i olej i wszyst­ko do­kład­nie wy­mie­szać. Prze­lać płyn­ne skład­ni­ki do su­chych i po­łą­czyć w gęste cia­sto.
Smażyć do zrumienienia. Podawać z tahini i melasą. Dżemem lub jogurtem. Co kto lubi!

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top