PANNUKAKKU – fiński omlet

PANNUKAKKU – fiński omlet

Jeśli macie trochę więcej czasu (ok 40 minut) to polecam Wam zrobić go na śniadanie. Jeśli nie, koniecznie zróbcie sobie na podwieczorek lub kolacje. Jest przepyszny.

Składniki:

  • 50g masła – pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 800 ml mleka
  • 240 g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • cukier puder, owoce leśne lub inne ulubione – sprawdzi się także konfitura

Dodatkowo potrzebujecie: patelnie lub szczelną formę, która możecie włożyć do piekarnika.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewane do 200’C. Mąkę, jajka, mleko, cukier miksujemy na gładką masę. Odsatwaimy na 20 minut. Patelnie nagrzewamy (w piekarniku lub na kuchence) i rozpuszczamy masło. Wylewamy ciasto na patelnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut. Podajemy z konfturą, owocami lub posypane cukrem pudrem

THERMOMIX

Piekarnik nagrzewane do 200’C. Mąkę, jajka, mleko, cukier miksujemy na gładką masę obr. 5 – 10 sekund. Odstawiamy na 20 minut. Patelnie nagrzewamy (w piekarniku lub na kuchence) i rozpuszczamy masło. Wylewamy ciasto na patelnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut. Podajemy z konfiturą, owocami lub posypane cukrem pudrem

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top