Jeśli macie trochę więcej czasu (ok 40 minut) to polecam Wam zrobić go na śniadanie. Jeśli nie, koniecznie zróbcie sobie na podwieczorek lub kolacje. Jest przepyszny.

Składniki:
- 50g masła – pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 800 ml mleka
- 240 g mąki pszennej
- 30g cukru
- cukier puder, owoce leśne lub inne ulubione – sprawdzi się także konfitura
Dodatkowo potrzebujecie: patelnie lub szczelną formę, która możecie włożyć do piekarnika.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewane do 200’C. Mąkę, jajka, mleko, cukier miksujemy na gładką masę. Odsatwaimy na 20 minut. Patelnie nagrzewamy (w piekarniku lub na kuchence) i rozpuszczamy masło. Wylewamy ciasto na patelnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut. Podajemy z konfturą, owocami lub posypane cukrem pudrem
THERMOMIX
Piekarnik nagrzewane do 200’C. Mąkę, jajka, mleko, cukier miksujemy na gładką masę obr. 5 – 10 sekund. Odstawiamy na 20 minut. Patelnie nagrzewamy (w piekarniku lub na kuchence) i rozpuszczamy masło. Wylewamy ciasto na patelnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut. Podajemy z konfiturą, owocami lub posypane cukrem pudrem