PANNUKAKKU – fiński omlet

PANNUKAKKU – fiński omlet

Jeśli macie trochę więcej czasu (ok 40 minut) to polecam Wam zrobić go na śniadanie. Jeśli nie, koniecznie zróbcie sobie na podwieczorek lub kolacje. Jest przepyszny.

Składniki:

  • 50g masła – pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 800 ml mleka
  • 240 g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • cukier puder, owoce leśne lub inne ulubione – sprawdzi się także konfitura

Dodatkowo potrzebujecie: patelnie lub szczelną formę, która możecie włożyć do piekarnika.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewane do 200’C. Mąkę, jajka, mleko, cukier miksujemy na gładką masę. Odsatwaimy na 20 minut. Patelnie nagrzewamy (w piekarniku lub na kuchence) i rozpuszczamy masło. Wylewamy ciasto na patelnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut. Podajemy z konfturą, owocami lub posypane cukrem pudrem

THERMOMIX

Piekarnik nagrzewane do 200’C. Mąkę, jajka, mleko, cukier miksujemy na gładką masę obr. 5 – 10 sekund. Odstawiamy na 20 minut. Patelnie nagrzewamy (w piekarniku lub na kuchence) i rozpuszczamy masło. Wylewamy ciasto na patelnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut. Podajemy z konfiturą, owocami lub posypane cukrem pudrem

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top