PANNUKAKKU – fiński omlet

PANNUKAKKU – fiński omlet

Jeśli macie trochę więcej czasu (ok 40 minut) to polecam Wam zrobić go na śniadanie. Jeśli nie, koniecznie zróbcie sobie na podwieczorek lub kolacje. Jest przepyszny.

Składniki:

  • 50g masła – pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 800 ml mleka
  • 240 g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • cukier puder, owoce leśne lub inne ulubione – sprawdzi się także konfitura

Dodatkowo potrzebujecie: patelnie lub szczelną formę, która możecie włożyć do piekarnika.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewane do 200’C. Mąkę, jajka, mleko, cukier miksujemy na gładką masę. Odsatwaimy na 20 minut. Patelnie nagrzewamy (w piekarniku lub na kuchence) i rozpuszczamy masło. Wylewamy ciasto na patelnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut. Podajemy z konfturą, owocami lub posypane cukrem pudrem

THERMOMIX

Piekarnik nagrzewane do 200’C. Mąkę, jajka, mleko, cukier miksujemy na gładką masę obr. 5 – 10 sekund. Odstawiamy na 20 minut. Patelnie nagrzewamy (w piekarniku lub na kuchence) i rozpuszczamy masło. Wylewamy ciasto na patelnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut. Podajemy z konfiturą, owocami lub posypane cukrem pudrem

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top