
U nas szykuje się tydzień pod znakiem słoików
a tak serio podsyłam Wam mój coroczny must have – PASSATA Z POMIDORÓW ! Przeciery pomidorowe – idealne jako baza do zupy pomidorowej, sosów do spaghetti. Nie kupuje sklepowych robię sama w ilościach hurtowych i cieszymy się nimi cały rok. Idealne do przechowywania są butelki po BoboFrutach lub słoiczki takie max 1 l.
Składniki:
- 30 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 60 g oliwy
- 800 -1000g pomidorów Lima, pokrojonych w ćwiartki
- łyżeczka soli
- 2 gałązki bazylii, świeżej, same liście
- szczypta cynamonu
- szczypta oregano suszonego (opcjonalnie)
Wykonanie w #thermomix: Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Całość dusić 3 min/120°C/obr. 1.Dodać pomidory, gotować 40 min/100°C/obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 5 min/Varoma/obr. 1 Dodać sól, cynamon, bazylię i pozostałe 30 g oliwy, zmiksować 45 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować. Przechowywać do 12 miesięcy.
#tradycyjnie : Do blendera małego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić. W dużym garnku na małej ilości oliwy poddusić rozdrobnioną cebulę i czosnek. Dodać pomidory, gotować 40 min, mieszając. Następnie dodać sól, cynamon, bazylię i pozostałą oliwę zmiksować robotem żyrafą. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować. Przechowywać do 12 miesięcy.