PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku.

Składniki:

  • 30 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki – bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 papryczka chilli
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić 5 s/obr. 5, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać pomidory i paprykę chilli, gotować 40 min/100°C/obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 5 min/Varoma/obr. 1 lub do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym czasie wyparzyć słoiki
  3. Dodać sól, zmiksować 45 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować.

Wykonanie tradycyjne:

Na patelni rozgrzać oliwę. czosnek i cebulę drobno pokroić – zeszklić. Dodać pomidory i paprykę chili – całość gotować ok 40 min. Dodać sól – zblendować za pomocą robota żyrafy lub blendera. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top