Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku.

Składniki:
- 30 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki – bez gniazd nasiennych
- 1 łyżeczka soli
- 1 papryczka chilli
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić 5 s/obr. 5, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory i paprykę chilli, gotować 40 min/100°C/obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 5 min/Varoma/obr. 1 lub do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym czasie wyparzyć słoiki
- Dodać sól, zmiksować 45 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować.
Wykonanie tradycyjne:
Na patelni rozgrzać oliwę. czosnek i cebulę drobno pokroić – zeszklić. Dodać pomidory i paprykę chili – całość gotować ok 40 min. Dodać sól – zblendować za pomocą robota żyrafy lub blendera. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować.