PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku.

Składniki:

  • 30 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki – bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 papryczka chilli
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić 5 s/obr. 5, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać pomidory i paprykę chilli, gotować 40 min/100°C/obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 5 min/Varoma/obr. 1 lub do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym czasie wyparzyć słoiki
  3. Dodać sól, zmiksować 45 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować.

Wykonanie tradycyjne:

Na patelni rozgrzać oliwę. czosnek i cebulę drobno pokroić – zeszklić. Dodać pomidory i paprykę chili – całość gotować ok 40 min. Dodać sól – zblendować za pomocą robota żyrafy lub blendera. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować.

 

You may also like

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

Kruche ciasteczka na halloween bez foremek. Przepis warto zapisać bo swietnie sprawdza się na każda okazje. Kształty dowolne. Przepis podaje...

Sok Kubuś

Sok Kubuś

Ulubiony napój dzieci sok a la znany wszystkim KUBUŚ podany w halloweenowej szklance  od razu smakuje jeszcze lepiej !Smakuje na ciepło...

ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was...

Back to Top