
Składniki:
- 350 g piersi z indyka lub 400g udzca obrane go ze skóry i wytrybowanego
- 150g wątróbek drobiowych
- 250g boczku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Sucha bułka
- Cebula dużą
- 10 dag pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Mięso gotujemy w pół litra wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok 20 min na wolnym ogniu.
W między czasie dusimy pokrojona drobno cebulę i pieczarki na oliwie .
Następnie mięso Wyciągamy na talerzyk a w wywarze moczymy sucha bułkę ok 4 min.
Ziele i liście wyrzucamy.
I teraz opcja dla leniwych blender
Dla mniej leniwych maszynka do mielenia
Ja z tych leniwych wiec do blendera wsadziłam najpierw cebulę i pieczarki. Chwilę zmiksowałam. Dodałam mięso, namoczona bułkę szczyptę soli 1.5 lyz pieprzu i 1.5 łyżeczki gałki muszkatołowej.
I zmiksowalam ok minuty na gładką masę
Wylewamy do keksowki i pieczemy 200*C 50 min