PATELNIA TYTANOWA DIAMOND – test patelni

PATELNIA TYTANOWA DIAMOND – test patelni

Jakiś czas temu zostałam poproszona o przetestowanie patelni i tak trafiła do moich rąk patelnia tytanowa WOLL Diamond. Jak już wiecie na swoim blogu i fan page’u na Facebooku nie promuje niesprawdzonych ani przepisów, ani tym bardziej produktów i sprzętu kuchennego. Abym mogła Wam coś polecić naprawdę muszę być do tego mocno przekonana. Patelnie tytanową testuje od jakiś dwóch tygodni.

Dla miłośników gotowania taka patelnia to nie lada gratka! Wiadomo nie od dziś, że prawdziwa pani domu ucieszy się z każdego nowego sprzętu, a już tym bardziej z profesjonalnej patelni. Otrzymałam do przetestowania produkt Patelnia WOLL DIAMOND 28 cm.

Z początku bardzo sceptycznie do niej podchodziłam, jednak z każdym kolejnym gotowaniem moje przekonanie rosło. Dziś nie wyobrażam sobie jej nie mieć. Ba! Wszystkie moje 5 patelni, które do tej pory miałam pożegnałam, więc dodatkowym plusem jest to, że zaoszczędziłam sporo miejsca w szafce.  

Patelnię WOLLDIAMOND 28 cm przetestowałam w różnych posiłkach, od śniadań po kolacje. Patelnia świetnie się sprawdza, szybko nagrzewa i co najważniejsze trzyma ciepło na równomiernie na całej swojej powierzchni. Dania gotują się na niej idealnie.

https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/43-patelnia-woll-diamond-gleboka-28-cm–4032525172869.html

Na chwile obecną śmiało mogę Wam powiedzieć, że gdybym miała zostawić w kuchni jedną rzecz w mojej garnkowej szufladzie byłaby to patelnia z grubym dnem, głęboka o dużej średnicy i odpinaną rączką, która bardzo ułatwia przechowywanie. Wszystkie te cechy zawiera patelnia tytanowa WOLL Diamond.

Na patelni przygotowałam kilka dań m.in. plupety w sosie własnym, podsmażałam na niej kiełbasę z cebulką podobnie jak robi się o na grillu, ziemniaki zapiekane z cebulą i boczkiem i rozmarynem, a w finale patelnia przeszła test na naleśnikach, pancake’sach i omlecie  zapiekanym w piekarniku. Patelnia zdała test na 6! Nic się na niej nie przypala, pomimo iż jest mocno na przykład nagrzana dania gotują się spokojnie, bez opcji przypalenia.

Dla mnie mistrzostwem był omlet dutch baby zapiekane w piekarniku. Potrzebujemy do niego niewiele produktów, wylewamy ubite w blenderze składniki na patelnie i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika. Mało która patelnia zda ten test i mało która nadaje się do zapiekania w piekarnikach, a tytanowa patelnia WOLL DIAMAND 28cm poradziła sobie idealnie. Sami zobaczcie!

Patelnia tytanowa – recenzja

Po tym jak świetnie spisała się patelnia przy omlecie postanowiłam zrobić na niej pulpety indycze początkowo podsmażone lekko następnie duszone. Czas gotowania na patelni WOLL DIAMAND był krótszy niż na zwykłej, pulpety świetnie się zarumieniły.  Pulpety następnie zalałam wodą, dodałam do  nich garść suszonych grzybów i mnóstwo przypraw. Całość gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 minut.  Wyszły rewelacyjne ! Nie były suche jak można byłoby się spodziewać po mięsie z indyka. 

Część pulpetów wyciągnęłam sobie zanim je zalałam wodą i dodałam do zupy azjatyckiej. Pychota !  Koniecznie musicie wypróbować i ręczę, że z patelnią WOLL DIAMOND na pewno wyjdą idealne!

Mam nadzieje, że zdjęcia Was przekonały.

Reasumując podam konkretne zalety patelni WOLLDIAMAND 28cm:
  • Po pierwsze – nic do nich nie przywiera – naprawdę pomimo czasami mocnego nagrzania patelni nigdy nic mi się na niej nie przywarło. Najbardziej widać to było przy pancake’sach, które z łatwością można było odwrócić na drugą stronę lub przesunąć po patelni, aby zrobić miejsce innym.
  • Po drugie – równomiernie się nagrzewają: owszem, trzeba chwilę poczekać, żeby ten materiał się dobrze rozgrzał, ale później trzyma ciepło jak żaden inny, a do tego tak samo gorąca jest cała powierzchnia. I to jest ogromny plus tej patelni.
  • Po trzecie – łatwe mycie – trudno w to uwierzyć, ale z wielką przyjemnością myję moją patelnię Woll ręcznie: każda patelnia tytanowa może być myta w zmywarce, ale mycie jej to czysta przyjemność, gdyż jak wspomniałam wcześniej nic, ale to nic do niej nie przywiera!
  • Zdejmowana rączka – to też plus, lubię garnki, które oszczędzają miejsce w szafce.
  • Można smażyć na niej beztłuszczowo !! – dla osób ceniących zdrowy tryb życia to patelnia idealna. Świetnie radzi sobie bez olejów, tłuszczy itp. specyfików.

Minusy – jak każdy produkt ma też swoje minusy. Jak się spodziewacie jest to na pewno cena. Ale podobnie jak przy innych produktach, które Wam już wcześniej przedstawiałam cena idzie tutaj w parze z jakością! Nie jest to produkt, który kupujemy bez namysłu jak produkty codziennego użytku. Warto zainwestować w jeden a konkretny, który nam się sprawdzi niż mieć wiele i wszystkie do niczego. 

Następny mój zakup to patelnia do naleśników i patelnia typu wok, bo ostatnio lubuje się w daniach orientalnych.  I powiem Wam, że na pewno to będzie patelnia WOLL.
 

You may also like

CZY WARTO KUPIĆ THERMOMIX ?

CZY WARTO KUPIĆ THERMOMIX ?

Dziś recenzja thermomix’a TM6 i jego przyjaciela TM Friend. Po 12 latach używania thermomix’a i 2 latach bycia przedstawicielem, postaram...

CZYSZCZENIE LODÓWKI

CZYSZCZENIE LODÓWKI

CZYSZCZENIE LODÓWKI Czyszczenie lodówki to czynność, którą warto zrobić przynajmniej raz w miesiącu. Od czego zacząć i jakimi środkami myć...

THERMOMIX TM6 – czy warto ?

THERMOMIX TM6 – czy warto ?

Postaram Wam się obiektywnie ocenić thermomix. Patrząc na fakt, iż używam go 12 lat myślę, że moja opinia będzie jak...

Braun Multi Quick 7 MQ7087 – czy warto ?

Braun Multi Quick 7 MQ7087 – czy warto ?

Jak wiecie cenie sobie w kuchni sprzęt, który jest nieawaryjny i przydatny. Nie lubię mieć pochowanych niepotrzebnych urządzeń po szafkach....

Back to Top