PATELNIA WARZYW

PATELNIA WARZYW

Taki obiad często jest u nas tzw. obiadem awaryjnym. czyli tak zwane coś z niczego, na szybko. Polecam także jako dodatek do mięsa, jeśli ktoś z Was lubi. Z pewnością urozmaici to wasz posiłek. Przecież bez wątpienia na każdym talerzu powinny znaleźć się warzywa. Patelnia pełna warzyw z dodatkiem ryżu lub makaronu to obiad idealny.

Składniki: woreczek ryżu białego 
cebula średnia 
2 ząbki czosnku  6 pieczarek obranych, umytych (opcjonalnie)
dwie duże marchewki
natka pietruszki (opcjonalnie) 
brokuł 
po łyżeczce soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej –
łyżka oleju ryżowego
 lub jeśli nie macie może być masło

Cebule i czosnek poszatkować i na łyżce oleju ryżowego poddusić. Dodać pieczarki – poddusić. Poszatkować w między czasie marchewkę na wiórki i dodać do cebuli, czosnku i pieczarek. Następnie poszatkować brokuły dodać do reszty warzyw. Całość doprawić vegetą, solą i pierzem. Całość podsmażamy na patelni do lekkiej miękkości warzyw lub jeśli nie lubicie jak Wam chrupią to do momentu aż będą miękkie.

Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż dodać do warzyw. Wymieszać.
Dodać na tym etapie pokrojona drobna pietruszkę.

Gotowe!

Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem. Przepis na sos pomidorowy poniżej.

THERMOMIX – wykonanie:

1.Do naczynia miksującego włożyć cebule, czosnek rozdrobnić 5 sek/obr 4

Zgarnąć na dno naczynia cebule i czosnek za pomocą kopystki. Dodać pieczarki i zmiksować obr 4 – 2 sek. Dodać oleju ryżowego i poddusić obr. 1/Varoma/2 min. Przełożyć do innego naczynia. (Jeśli nie dodajecie pieczarek możecie od razu dodać marchewkę, brokuł.

2.Dodać do naczynia kawałki marchewki, różyczki brokuł. Rozdrobnić 6sek/obr. 5

Poddusić całość najpierw 3 min/VAROMA/obr 1, a następnie dodać pieczarki z cebulą i czosnkiem i gotować 12 min/100’C/ obr 1

4. Dodać ugotowany ryż i przyprawy wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/obroty wsteczne /obr.4

Wyciągnąć potrawę z naczynia, umyć naczynie. Włożyć pietruszkę rozrobić 3 s/obr. 8 – wymieszać z potrawą.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top