
Taki obiad często jest u nas tzw. obiadem awaryjnym. czyli tak zwane coś z niczego, na szybko. Polecam także jako dodatek do mięsa, jeśli ktoś z Was lubi. Z pewnością urozmaici to wasz posiłek. Przecież bez wątpienia na każdym talerzu powinny znaleźć się warzywa. Patelnia pełna warzyw z dodatkiem ryżu lub makaronu to obiad idealny.
Składniki: woreczek ryżu białego
cebula średnia
2 ząbki czosnku 6 pieczarek obranych, umytych (opcjonalnie)
dwie duże marchewki
natka pietruszki (opcjonalnie)
brokuł
po łyżeczce soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej –
łyżka oleju ryżowego lub jeśli nie macie może być masło
Cebule i czosnek poszatkować i na łyżce oleju ryżowego poddusić. Dodać pieczarki – poddusić. Poszatkować w między czasie marchewkę na wiórki i dodać do cebuli, czosnku i pieczarek. Następnie poszatkować brokuły dodać do reszty warzyw. Całość doprawić vegetą, solą i pierzem. Całość podsmażamy na patelni do lekkiej miękkości warzyw lub jeśli nie lubicie jak Wam chrupią to do momentu aż będą miękkie.
Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż dodać do warzyw. Wymieszać.
Dodać na tym etapie pokrojona drobna pietruszkę.
Gotowe!
Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem. Przepis na sos pomidorowy poniżej.
THERMOMIX – wykonanie:
1.Do naczynia miksującego włożyć cebule, czosnek rozdrobnić 5 sek/obr 4
Zgarnąć na dno naczynia cebule i czosnek za pomocą kopystki. Dodać pieczarki i zmiksować obr 4 – 2 sek. Dodać oleju ryżowego i poddusić obr. 1/Varoma/2 min. Przełożyć do innego naczynia. (Jeśli nie dodajecie pieczarek możecie od razu dodać marchewkę, brokuł.
2.Dodać do naczynia kawałki marchewki, różyczki brokuł. Rozdrobnić 6sek/obr. 5
Poddusić całość najpierw 3 min/VAROMA/obr 1, a następnie dodać pieczarki z cebulą i czosnkiem i gotować 12 min/100’C/ obr 1
4. Dodać ugotowany ryż i przyprawy wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/obroty wsteczne /obr.4
Wyciągnąć potrawę z naczynia, umyć naczynie. Włożyć pietruszkę rozrobić 3 s/obr. 8 – wymieszać z potrawą.