PAVLOVA

PAVLOVA

Pavlova to rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną (z reguły) i świeżymi owocami. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Dla fanów bezy to istne niebo w gębie 😉

Składniki: 6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Dodatkowo składniki na krem:
200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
300 g mascarpone – ja używam tylko Piątnicy
30 cukier puder
1 łyżeczka cukru waniliowego – przepis na blogu
świeże owoce sezonowe

Wykonanie bezy:

1.W misie miksera (musi być sucha) ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Dodawać w trakcie ubijania stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
3. Dodać soku z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na niego masę bezową w kształcie okręgu i uformować wyrównując boki bezy łyżką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC. Piec 1,5 godziny.

UWAGA ! jeśli beza szybko będzie łapać kolor zmniejszcie temp do 130ºC

Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

KREM:

W suchej misie ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misie wykładamy mascaprone, cukier waniliowy i do smaku cukier puder max. 2 łyżeczki. miksujemy. Dodajemy łyżka po łyżce bitą śmietanę do mascarpone i miksujemy.

Udekorować masą kremową i świeżymi owocami sezonowymi.

#THERMOMIX:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2.Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder, odstawić.
3. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2 min/obr. 3.5.
4. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier puder, ubijać 5 min/obr. 3.
5.Dodać ocet i skrobię kukurydzianą, ubijać 20 s/obr. 3. Zdjąć motylek.
6. Pianę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując okrągłą bezę (Ø 20-22 cm, grubość 5-6 cm).
Piec 5 min (180°C), następnie zmniejszyć temp. do 140°C i piec 90 min (140°C). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w środku na ok. 1 godz., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 godz.).

Wykonanie kremu mascarpone:
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijać bez założonej miarki obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top