PAVLOVA

PAVLOVA

Pavlova to rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną (z reguły) i świeżymi owocami. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Dla fanów bezy to istne niebo w gębie 😉

Składniki: 6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Dodatkowo składniki na krem:
200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
300 g mascarpone – ja używam tylko Piątnicy
30 cukier puder
1 łyżeczka cukru waniliowego – przepis na blogu
świeże owoce sezonowe

Wykonanie bezy:

1.W misie miksera (musi być sucha) ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Dodawać w trakcie ubijania stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
3. Dodać soku z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na niego masę bezową w kształcie okręgu i uformować wyrównując boki bezy łyżką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC. Piec 1,5 godziny.

UWAGA ! jeśli beza szybko będzie łapać kolor zmniejszcie temp do 130ºC

Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

KREM:

W suchej misie ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misie wykładamy mascaprone, cukier waniliowy i do smaku cukier puder max. 2 łyżeczki. miksujemy. Dodajemy łyżka po łyżce bitą śmietanę do mascarpone i miksujemy.

Udekorować masą kremową i świeżymi owocami sezonowymi.

#THERMOMIX:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2.Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder, odstawić.
3. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2 min/obr. 3.5.
4. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier puder, ubijać 5 min/obr. 3.
5.Dodać ocet i skrobię kukurydzianą, ubijać 20 s/obr. 3. Zdjąć motylek.
6. Pianę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując okrągłą bezę (Ø 20-22 cm, grubość 5-6 cm).
Piec 5 min (180°C), następnie zmniejszyć temp. do 140°C i piec 90 min (140°C). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w środku na ok. 1 godz., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 godz.).

Wykonanie kremu mascarpone:
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijać bez założonej miarki obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top