
Pesto inaczej. Nie z bazylii z parmezanem. Nie z orzeszków piniowych. To pesto z liści czosnku niedźwiedziego! Pyszne i aromatyczne. Do tego wegańskie, bo sera w nim nie znajdziecie. Idealne więc również dla alergików na bmk.
Składniki:
150 G liści czosnku niedźwiedziego
Ok 120 ml oliwy z oliwek lub innego, delikatnego w smaku oleju (słonecznikowy bądź rzepakowy)
2 spore garście pestek słonecznika
1/4 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć, choć dodać warto bo świetnie podkreślają smak i są bardzo zdrowe- sporo w niej witamin z grupy B)
Sól/ pieprz/ sok z cytryny- do smaku
Wykonanie:
Pestki słonecznika uprażyć na złoto, na suchej patelni. Uważać by nie spalić bo będą gorzkie. Liście czosnku poszatkować. Jedno i drugie przełożyć do blendera i dolewając powolutku oliwę blendować na gładko. Następnie dodać płatki drożdżowe, sól, pieprz i sok z cytryny, do smaku. Blendować jeszcze chwilę do połączenia się smaków.
Wykonanie thermomix:
- Pestki słonecznika uprażyć na złoto, na suchej patelni. Uważać by nie spalić bo będą gorzkie.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć słonecznik, rozdrobnić 10 s/obr. 8
- Dodać czosnek niedźwiedzi, oliwę i sól, zmiksować 20 s/obr. 7.
Pesto z czosnku niedźwiedziego podawać jako dodatek do pieczywa lub makaronu.