Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do zrobienia pesto z lubczyku, które świetnie sprawdzi się jako polepszacz smaku zup i sosów.

Składniki:
- 15g liści z łodyg lubczyku
- 20g soli
- 20g oliwy dobrej jakości
Wykonanie w thermomix:
- łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku.
- Oberwać listki
- Do naczynia miksującego włożyć liście lubczyku, oliwę i sól, rozdrobnić 20 s/obr. 7.
Wykonanie tradycyjne:
- łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku.
- Oberwać listki i pokroić je w paski
- umieścić z solą w blenderze. Zmiksować dolewając porcjami oleju, aż do otrzymania pasty.
- pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i gotowe!
Ile tego dodawać do zupy czy sosu żeby nie przesadzić? Lubczyk jednak dość intensywny jest
Polecam ten przepis, pesto z Thermomix wychodzi genialne 😉 polecam również pesto z czosnku niedźwiedziego. Wspaniale komponuje się z makaronami.