MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do zrobienia pesto z lubczyku, które świetnie sprawdzi się jako polepszacz smaku zup i sosów.

Pesto z lubczyku

Składniki:

  • 15g liści z łodyg lubczyku
  • 20g soli
  • 20g oliwy dobrej jakości

Wykonanie w thermomix:

  1. łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku.
  2. Oberwać listki
  3. Do naczynia miksującego włożyć liście lubczyku, oliwę i sól, rozdrobnić 20 s/obr. 7.

Wykonanie tradycyjne:

  1. łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku.
  2. Oberwać listki i pokroić je w paski
  3. umieścić z solą w blenderze. Zmiksować dolewając porcjami oleju, aż do otrzymania pasty.
  4. pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i gotowe!
 

You may also like

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

BEZMIĘSNY OBIAD

BEZMIĘSNY OBIAD

Dziś podsuwam pomysł na bezmięsny obiad. W roli głównej kasza kuskus i sos pieczarkowy, na który przepis znajdziecie na blogu....

Back to Top