Składniki:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka, uważnie rozdzielić by żółtko nie dostało się do białka)
- 375 g mleka (można zamienić na roślinne np. sojowe, ryżowe, kokosowe)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego
- 70 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 20g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Cukier puder cynamonowy zrobicie mieszając cukier puder z cynamonem w proporcji 1:1 – posypujemy gofry cukrem przez sitko.
Wykonanie tradycyjne: Białka ubijamy w suchej misce na sztywno (to ważne, by była sucha, gdyż białka nam się nie ubiją). Resztę składników miksujemy w drugiej misce mikserem. Dodajemy ubitą pianę do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem płytki za pomocą pędzelka i nalewać porcję na środek płytek tak 3/4 powierzchni płytki – ciasto po zamknięciu nam się rozleje równomiernie). Piec ok. 2-3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie widelcem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia
Wykonanie w thermomix: Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.Dodać pianę do ciasta, wymieszać lekko kopystką.Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem płytki za pomocą pędzelka i nalewać porcję na środek płytek tak 3/4 powierzchni płytki – ciasto po zamknięciu nam się rozleje równomiernie). Piec ok. 2-3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie widelcem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.#gofry#śniadanie#przedstawicielthermomix#thermomix