GOFRY PIERNIKOWE Z CUKREM PUDREM CYNAMONOWYM

GOFRY PIERNIKOWE Z CUKREM PUDREM CYNAMONOWYM

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka, uważnie rozdzielić by żółtko nie dostało się do białka)
  • 375 g mleka (można zamienić na roślinne np. sojowe, ryżowe, kokosowe)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao gorzkiego
  • 70 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 20g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Cukier puder cynamonowy zrobicie mieszając cukier puder z cynamonem w proporcji 1:1 – posypujemy gofry cukrem przez sitko.

Wykonanie tradycyjne: Białka ubijamy w suchej misce na sztywno (to ważne, by była sucha, gdyż białka nam się nie ubiją). Resztę składników miksujemy w drugiej misce mikserem. Dodajemy ubitą pianę do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem płytki za pomocą pędzelka i nalewać porcję na środek płytek tak 3/4 powierzchni płytki – ciasto po zamknięciu nam się rozleje równomiernie). Piec ok. 2-3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie widelcem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia

Wykonanie w thermomix: Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.Dodać pianę do ciasta, wymieszać lekko kopystką.Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem płytki za pomocą pędzelka i nalewać porcję na środek płytek tak 3/4 powierzchni płytki – ciasto po zamknięciu nam się rozleje równomiernie). Piec ok. 2-3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie widelcem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.#gofry#śniadanie#przedstawicielthermomix#thermomix

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top