
Wytrawny, korzenny i pachnący piernikiem pudding chia z gorzkim kakao lub słodkim karobem lub kakao. Idealny na mroźny poranek lub wieczór pod kocykiem.
Składniki:
- 5-6 łyżek nasion chia
- 500- 600ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
- 2- 3 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do grzańca/ pierników (można stworzyć swoją z :cynamonu, kardamonu, anyżu , goździków, czarnego pieprzu, ziela ang., imbiru)
- 1 łyżka naturalnego kakao lub karobu
- + syrop z agawy, ryżowy, daktylowy lub klonowy wg.uznania
Nasionka chia zalać mlekiem i mocno wymieszać trzepaczką. Odstawić na noc do lodówki. Jeśli chcemy pudding na wieczór to robimy go rano.
Rano dodać kakao, przyprawy i syrop do smaku. Dobrze wymieszać. Odstawić by smaki dobrze się połączyły.
Jeśli używacie karobu, słodzidło możecie pominąć gdyż jest on naturalnie słodki.
Podawać oprószone płatkami gorzkiej czekolady bądź z pokruszonym ciasteczkiem czekoladowym.
*Jeśli rano pudding nie będzie dość gęsty, można dodać popping z amarantusa To będzie dodatkowa dawka zdrowia.