Piernikowy pudding chia

Piernikowy pudding chia

Wytrawny, korzenny i pachnący piernikiem pudding chia z gorzkim kakao lub słodkim karobem lub kakao. Idealny na mroźny poranek lub wieczór pod kocykiem.

Składniki:

  • 5-6 łyżek nasion chia
  • 500- 600ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 2- 3 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do grzańca/ pierników (można stworzyć swoją z :cynamonu, kardamonu, anyżu , goździków, czarnego pieprzu, ziela ang., imbiru)
  • 1 łyżka naturalnego kakao lub karobu
  • + syrop z agawy, ryżowy, daktylowy lub klonowy wg.uznania

Nasionka chia zalać mlekiem i mocno wymieszać trzepaczką. Odstawić na noc do lodówki. Jeśli chcemy pudding na wieczór to robimy go rano.
Rano dodać kakao, przyprawy i syrop do smaku. Dobrze wymieszać. Odstawić by smaki dobrze się połączyły.
Jeśli używacie karobu, słodzidło możecie pominąć gdyż jest on naturalnie słodki.
Podawać oprószone płatkami gorzkiej czekolady bądź z pokruszonym ciasteczkiem czekoladowym.

*Jeśli rano pudding nie będzie dość gęsty, można dodać popping z amarantusa😊 To będzie dodatkowa dawka zdrowia.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top