Piernikowy pudding chia

Piernikowy pudding chia

Wytrawny, korzenny i pachnący piernikiem pudding chia z gorzkim kakao lub słodkim karobem lub kakao. Idealny na mroźny poranek lub wieczór pod kocykiem.

Składniki:

  • 5-6 łyżek nasion chia
  • 500- 600ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 2- 3 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do grzańca/ pierników (można stworzyć swoją z :cynamonu, kardamonu, anyżu , goździków, czarnego pieprzu, ziela ang., imbiru)
  • 1 łyżka naturalnego kakao lub karobu
  • + syrop z agawy, ryżowy, daktylowy lub klonowy wg.uznania

Nasionka chia zalać mlekiem i mocno wymieszać trzepaczką. Odstawić na noc do lodówki. Jeśli chcemy pudding na wieczór to robimy go rano.
Rano dodać kakao, przyprawy i syrop do smaku. Dobrze wymieszać. Odstawić by smaki dobrze się połączyły.
Jeśli używacie karobu, słodzidło możecie pominąć gdyż jest on naturalnie słodki.
Podawać oprószone płatkami gorzkiej czekolady bądź z pokruszonym ciasteczkiem czekoladowym.

*Jeśli rano pudding nie będzie dość gęsty, można dodać popping z amarantusa😊 To będzie dodatkowa dawka zdrowia.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top