Piernikowy pudding chia

Piernikowy pudding chia

Wytrawny, korzenny i pachnący piernikiem pudding chia z gorzkim kakao lub słodkim karobem lub kakao. Idealny na mroźny poranek lub wieczór pod kocykiem.

Składniki:

  • 5-6 łyżek nasion chia
  • 500- 600ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 2- 3 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do grzańca/ pierników (można stworzyć swoją z :cynamonu, kardamonu, anyżu , goździków, czarnego pieprzu, ziela ang., imbiru)
  • 1 łyżka naturalnego kakao lub karobu
  • + syrop z agawy, ryżowy, daktylowy lub klonowy wg.uznania

Nasionka chia zalać mlekiem i mocno wymieszać trzepaczką. Odstawić na noc do lodówki. Jeśli chcemy pudding na wieczór to robimy go rano.
Rano dodać kakao, przyprawy i syrop do smaku. Dobrze wymieszać. Odstawić by smaki dobrze się połączyły.
Jeśli używacie karobu, słodzidło możecie pominąć gdyż jest on naturalnie słodki.
Podawać oprószone płatkami gorzkiej czekolady bądź z pokruszonym ciasteczkiem czekoladowym.

*Jeśli rano pudding nie będzie dość gęsty, można dodać popping z amarantusa? To będzie dodatkowa dawka zdrowia.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top