Piernikowy pudding chia

Piernikowy pudding chia

Wytrawny, korzenny i pachnący piernikiem pudding chia z gorzkim kakao lub słodkim karobem lub kakao. Idealny na mroźny poranek lub wieczór pod kocykiem.

Składniki:

  • 5-6 łyżek nasion chia
  • 500- 600ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 2- 3 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do grzańca/ pierników (można stworzyć swoją z :cynamonu, kardamonu, anyżu , goździków, czarnego pieprzu, ziela ang., imbiru)
  • 1 łyżka naturalnego kakao lub karobu
  • + syrop z agawy, ryżowy, daktylowy lub klonowy wg.uznania

Nasionka chia zalać mlekiem i mocno wymieszać trzepaczką. Odstawić na noc do lodówki. Jeśli chcemy pudding na wieczór to robimy go rano.
Rano dodać kakao, przyprawy i syrop do smaku. Dobrze wymieszać. Odstawić by smaki dobrze się połączyły.
Jeśli używacie karobu, słodzidło możecie pominąć gdyż jest on naturalnie słodki.
Podawać oprószone płatkami gorzkiej czekolady bądź z pokruszonym ciasteczkiem czekoladowym.

*Jeśli rano pudding nie będzie dość gęsty, można dodać popping z amarantusa? To będzie dodatkowa dawka zdrowia.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top