PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Pierogi z kapustą i pieczarkami to propozycja na świąteczny wieczór także dla milusińskich. Starsze dzieci mogą już jeść pieczarki i z pewnością jest to danie lepsze niż farsz z grzybami.

Ciasto na pierogi:

250g gorącej wody
• 1 jajko
• 20 g oleju
• 560g mąki pszennej
• Szczypta soli plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
• woda do gotowania pierogów

Farsz:
• Kapusta (1 opakowanie)
• Pieczarki 10 szt
• 1 Cebula
• Sól i pieprz
• Masło
• Przyprawa uniwersalana łyżeczka
• Liść laurowy
• Ziele angielskie
• Kostka warzywna
lub łyżeczka koncentratu warzywnego

Kapustę odsączamy i gotujemy w wodzie, przyprawionej przyprawa uniwersalną, kostką warzywną, liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotujemy ok 20 min. Odsączamy. Szatkujemy.
Ja wrzucam do themromixa – obr. 5-6 kilka sekund – patrzę przez otwor aby była ok.
PiecZarki podsmażam z cebula. Dodaje kapustę. Całość chwilkę zasmażam. Doprawiam solą i pieprzem.

Ciasto wyrabiam. Możecie ręcznie lub w thermomixie.

Tradycyjnie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody dodać olej – wymieszać. Stopniowo dolewać do mąki i mieszać łyżką. W między czasie dodać jajko. Połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części.

Na podsypanym blacie rozwałkować placek o grubości ok 2 mm. Wykrawać szklanką kółka. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 4-5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

thermomix:
Do naczynia naczynia miksującego wlać wg kolejności gorącą wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić 1 min/interwał. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką wykrawać krążki.
Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi podajemy polane roztopionym masłem.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top