PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Pierogi z kapustą i pieczarkami to propozycja na świąteczny wieczór także dla milusińskich. Starsze dzieci mogą już jeść pieczarki i z pewnością jest to danie lepsze niż farsz z grzybami.

Ciasto na pierogi:

250g gorącej wody
• 1 jajko
• 20 g oleju
• 560g mąki pszennej
• Szczypta soli plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
• woda do gotowania pierogów

Farsz:
• Kapusta (1 opakowanie)
• Pieczarki 10 szt
• 1 Cebula
• Sól i pieprz
• Masło
• Przyprawa uniwersalana łyżeczka
• Liść laurowy
• Ziele angielskie
• Kostka warzywna
lub łyżeczka koncentratu warzywnego

Kapustę odsączamy i gotujemy w wodzie, przyprawionej przyprawa uniwersalną, kostką warzywną, liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotujemy ok 20 min. Odsączamy. Szatkujemy.
Ja wrzucam do themromixa – obr. 5-6 kilka sekund – patrzę przez otwor aby była ok.
PiecZarki podsmażam z cebula. Dodaje kapustę. Całość chwilkę zasmażam. Doprawiam solą i pieprzem.

Ciasto wyrabiam. Możecie ręcznie lub w thermomixie.

Tradycyjnie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody dodać olej – wymieszać. Stopniowo dolewać do mąki i mieszać łyżką. W między czasie dodać jajko. Połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części.

Na podsypanym blacie rozwałkować placek o grubości ok 2 mm. Wykrawać szklanką kółka. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 4-5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

thermomix:
Do naczynia naczynia miksującego wlać wg kolejności gorącą wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić 1 min/interwał. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką wykrawać krążki.
Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi podajemy polane roztopionym masłem.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top