Pierogi z kapustą i pieczarkami to propozycja na świąteczny wieczór także dla milusińskich. Starsze dzieci mogą już jeść pieczarki i z pewnością jest to danie lepsze niż farsz z grzybami.

Ciasto na pierogi:
• 250g gorącej wody
• 1 jajko
• 20 g oleju
• 560g mąki pszennej
• Szczypta soli plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
• woda do gotowania pierogów
Farsz:
• Kapusta (1 opakowanie)
• Pieczarki 10 szt
• 1 Cebula
• Sól i pieprz
• Masło
• Przyprawa uniwersalana łyżeczka
• Liść laurowy
• Ziele angielskie
• Kostka warzywna lub łyżeczka koncentratu warzywnego
Kapustę odsączamy i gotujemy w wodzie, przyprawionej przyprawa uniwersalną, kostką warzywną, liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotujemy ok 20 min. Odsączamy. Szatkujemy.
Ja wrzucam do themromixa – obr. 5-6 kilka sekund – patrzę przez otwor aby była ok.
PiecZarki podsmażam z cebula. Dodaje kapustę. Całość chwilkę zasmażam. Doprawiam solą i pieprzem.
Ciasto wyrabiam. Możecie ręcznie lub w thermomixie.
Tradycyjnie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody dodać olej – wymieszać. Stopniowo dolewać do mąki i mieszać łyżką. W między czasie dodać jajko. Połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części.
Na podsypanym blacie rozwałkować placek o grubości ok 2 mm. Wykrawać szklanką kółka. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 4-5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
thermomix:
Do naczynia naczynia miksującego wlać wg kolejności gorącą wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić 1 min/interwał. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką wykrawać krążki.
Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podajemy polane roztopionym masłem.