PIEROGI Z MIĘSEM

PIEROGI Z MIĘSEM

PIEROGI Z MIĘSEM

Składniki
Farsz
• 100 g cebuli
• 20 g oleju lub masła
• 320 – 350 g mięsa wołowego, ugotowanego bez kości, pokrojonego na kawałki (najlepiej z rosołu)
• 40 – 50 g marchewki, ugotowanej pokrojonej na kawałki
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• 1 jajko

Ciasto
• 250 g wody bardzo ciepłej, ale nie gorącej
• 1 jajko
• 20 g oleju
• 560 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
• 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów

WYKONANIE THERMOMIX:

Farsz
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać mięso wołowe, i marchewkę, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać sól, jajko, pieprz wymieszać 10 s/obr. 5.
Powstały farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Ciasto
1. Do naczynia naczynia miksującego wlać wg kolejności gorącą wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić 1 min/interwał. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką wykrawać krążki.
2. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając.
3. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4. Pierogi z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

FARSZ: Cebulę szatkujemy i podsmażamy na łyżce oleju. Mięso możemy zblendować lub przemielić w maszynce razem z cebulą. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy jajko. Całość mieszamy odstawiamy.

CIASTO:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody dodać olej – wymieszać. Stopniowo dolewać do mąki i mieszać łyżką. W między czasie dodać jajko. Połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części.

Na podsypanym blacie rozwałkować placek o grubości ok 2 cm. Wykrawać szklanką kółka. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 4-5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem. Jeśli jej nie znacie koniecznie spróbujcie. Sprawdzi się na Wielkanocnym stole, ale także podczas...

BABKA ZE SZPINAKIEM

BABKA ZE SZPINAKIEM

Składniki180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy3 jajka200...

Back to Top