PIEROGI Z MIĘSEM

PIEROGI Z MIĘSEM

PIEROGI Z MIĘSEM

Składniki
Farsz
• 100 g cebuli
• 20 g oleju lub masła
• 320 – 350 g mięsa wołowego, ugotowanego bez kości, pokrojonego na kawałki (najlepiej z rosołu)
• 40 – 50 g marchewki, ugotowanej pokrojonej na kawałki
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• 1 jajko

Ciasto
• 250 g wody bardzo ciepłej, ale nie gorącej
• 1 jajko
• 20 g oleju
• 560 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
• 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów

WYKONANIE THERMOMIX:

Farsz
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać mięso wołowe, i marchewkę, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać sól, jajko, pieprz wymieszać 10 s/obr. 5.
Powstały farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Ciasto
1. Do naczynia naczynia miksującego wlać wg kolejności gorącą wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić 1 min/interwał. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką wykrawać krążki.
2. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając.
3. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4. Pierogi z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

FARSZ: Cebulę szatkujemy i podsmażamy na łyżce oleju. Mięso możemy zblendować lub przemielić w maszynce razem z cebulą. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy jajko. Całość mieszamy odstawiamy.

CIASTO:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody dodać olej – wymieszać. Stopniowo dolewać do mąki i mieszać łyżką. W między czasie dodać jajko. Połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części.

Na podsypanym blacie rozwałkować placek o grubości ok 2 cm. Wykrawać szklanką kółka. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 4-5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top