PIEROGI Z MIĘSEM

PIEROGI Z MIĘSEM

PIEROGI Z MIĘSEM

Składniki
Farsz
• 100 g cebuli
• 20 g oleju lub masła
• 320 – 350 g mięsa wołowego, ugotowanego bez kości, pokrojonego na kawałki (najlepiej z rosołu)
• 40 – 50 g marchewki, ugotowanej pokrojonej na kawałki
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• 1 jajko

Ciasto
• 250 g wody bardzo ciepłej, ale nie gorącej
• 1 jajko
• 20 g oleju
• 560 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
• 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów

WYKONANIE THERMOMIX:

Farsz
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać olej, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać mięso wołowe, i marchewkę, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać sól, jajko, pieprz wymieszać 10 s/obr. 5.
Powstały farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Ciasto
1. Do naczynia naczynia miksującego wlać wg kolejności gorącą wodę, dodać jajko, olej, mąkę i sól, wyrobić 1 min/interwał. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką wykrawać krążki.
2. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając.
3. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4. Pierogi z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

FARSZ: Cebulę szatkujemy i podsmażamy na łyżce oleju. Mięso możemy zblendować lub przemielić w maszynce razem z cebulą. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy jajko. Całość mieszamy odstawiamy.

CIASTO:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody dodać olej – wymieszać. Stopniowo dolewać do mąki i mieszać łyżką. W między czasie dodać jajko. Połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części.

Na podsypanym blacie rozwałkować placek o grubości ok 2 cm. Wykrawać szklanką kółka. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi dokładnie je dociskając. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować 4-5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top