PIEROGI Z WĘDZONKĄ I SEREM

PIEROGI Z WĘDZONKĄ I SEREM

Składniki na ciasto:

  • woda osolona do gotowania pierogów
  • 250g bardzo cieplej wody
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki pszennej

#thermomix: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu wg podanej kolejności – 1 min/ interwał (wyrabianie ciasta)

#Tradycyjnie: na stolnicy umieszczamy mąkę, robimy po środku dołek. Umieszczamy jajo, olej i powoli dodajemy wodę mieszajac ciasto np. nożem. Następnie zagniatamy ręcznie.

Składniki na farsz:

  • Cebula
  • 20 dag wędzonki u nas z indyka lub boczku
  • 300g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych
  • 250 g twarogu półtłustego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Odrobina masła

tradycyjnie:

Cebule kroimy, zeszklić na odrobinie masła. Wędzonkę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli podsmażamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do wędzonki. Całość mieszamy. Mielimy twaróg. Dodajemy twaróg, sól, pieprz. Wymieszać.

Thermomix:

Cebule podsmażam osobno z wędzonką pokrojona w kostkę. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki – obr.4/4sek. Dodać ser, wędzonkę podsmażona z cebulą, sól i pieprz – wyrobić przy pomocy kopystki 30 sek/obr. 3,5 Odrywamy kawałek ciasta. Resztę przykrywamy ściereczka. Gotujemy wodę z solą. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką placek. Wykrawamy kółka. Na środku każdego umieszczamy farsz – lepimy brzegi. Wrzucamy na osoloną wodę. Gotujemy 4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnie. Podajemy z podsmażoną cebulą i ewentualnie wędzonka.

 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem. Jeśli jej nie znacie koniecznie spróbujcie. Sprawdzi się na Wielkanocnym stole, ale także podczas...

BABKA ZE SZPINAKIEM

BABKA ZE SZPINAKIEM

Składniki180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy3 jajka200...

Back to Top