
Składniki na ciasto:
- woda osolona do gotowania pierogów
- 250g bardzo cieplej wody
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki pszennej
#thermomix: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu wg podanej kolejności – 1 min/ interwał (wyrabianie ciasta)
#Tradycyjnie: na stolnicy umieszczamy mąkę, robimy po środku dołek. Umieszczamy jajo, olej i powoli dodajemy wodę mieszajac ciasto np. nożem. Następnie zagniatamy ręcznie.
Składniki na farsz:
- Cebula
- 20 dag wędzonki u nas z indyka lub boczku
- 300g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych
- 250 g twarogu półtłustego
- Sól, pieprz do smaku
- Odrobina masła
tradycyjnie:
Cebule kroimy, zeszklić na odrobinie masła. Wędzonkę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli podsmażamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do wędzonki. Całość mieszamy. Mielimy twaróg. Dodajemy twaróg, sól, pieprz. Wymieszać.
Thermomix:
Cebule podsmażam osobno z wędzonką pokrojona w kostkę. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki – obr.4/4sek. Dodać ser, wędzonkę podsmażona z cebulą, sól i pieprz – wyrobić przy pomocy kopystki 30 sek/obr. 3,5 Odrywamy kawałek ciasta. Resztę przykrywamy ściereczka. Gotujemy wodę z solą. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką placek. Wykrawamy kółka. Na środku każdego umieszczamy farsz – lepimy brzegi. Wrzucamy na osoloną wodę. Gotujemy 4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnie. Podajemy z podsmażoną cebulą i ewentualnie wędzonka.