PIEROGI Z WĘDZONKĄ I SEREM

PIEROGI Z WĘDZONKĄ I SEREM

Składniki na ciasto:

  • woda osolona do gotowania pierogów
  • 250g bardzo cieplej wody
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki pszennej

#thermomix: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu wg podanej kolejności – 1 min/ interwał (wyrabianie ciasta)

#Tradycyjnie: na stolnicy umieszczamy mąkę, robimy po środku dołek. Umieszczamy jajo, olej i powoli dodajemy wodę mieszajac ciasto np. nożem. Następnie zagniatamy ręcznie.

Składniki na farsz:

  • Cebula
  • 20 dag wędzonki u nas z indyka lub boczku
  • 300g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych
  • 250 g twarogu półtłustego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Odrobina masła

tradycyjnie:

Cebule kroimy, zeszklić na odrobinie masła. Wędzonkę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli podsmażamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do wędzonki. Całość mieszamy. Mielimy twaróg. Dodajemy twaróg, sól, pieprz. Wymieszać.

Thermomix:

Cebule podsmażam osobno z wędzonką pokrojona w kostkę. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki – obr.4/4sek. Dodać ser, wędzonkę podsmażona z cebulą, sól i pieprz – wyrobić przy pomocy kopystki 30 sek/obr. 3,5 Odrywamy kawałek ciasta. Resztę przykrywamy ściereczka. Gotujemy wodę z solą. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką placek. Wykrawamy kółka. Na środku każdego umieszczamy farsz – lepimy brzegi. Wrzucamy na osoloną wodę. Gotujemy 4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnie. Podajemy z podsmażoną cebulą i ewentualnie wędzonka.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top