
SKŁADNIKI
200 g mleka w proszku
80g cukru
30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
200 g masła, miękkiego pokrojonego na kawałki
6 wafli tortowych
WYKONANIE THERMOMIX:
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko w proszku, odstawić.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, dodać wodę i masło, gotować 8 min/100°C/obr. 2. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, pozostawić na 15 min do przestygnięcia. Nałożyć pokrywę naczynia miksującego, wymieszać bez założonej miarki 6 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wsypywać odważone mleko w proszku przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do miski, odstawić.
Masą kakaową smarować wafle z jednej strony i układać warstwowo. Wafle przełożone masą owinąć szczelnie folią, obciążyć i odstawić na ok. 12 godz. Piszinger kakaowy podawać pokrojony na ok. 5 cm kawałki.
#tradycyjnie:
Do garnuszka wsypać cukier, kakao, dodać wodę i masło – całość podgrzewać na wolnym ogniu(nie można doprowadzić do zagotowania) mieszając. Odstawić do ostudzenia na ok 5 min. Dodać mleko w proszku stopniowo po łyżeczkę ciagle mieszając.
Masą kakaową smarować wafle z jednej strony i układać warstwowo. Wafle przełożone masą owinąć szczelnie folią, obciążyć i odstawić na ok. 12 godz. Piszinger kakaowy podawać pokrojony na ok. 5 cm kawałki.