
Składniki:
- 750 g ziemniaków, mączystych
- 100 g cebuli
- 1 – 2 ząbki czosnku – jeśli lubicie, można pominąć
- 70 g mąki pszenne
- 2 jajka
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
- 1 ½ łyżeczki soli
Wykonanie w #thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, cebulę pokrojoną na pół, czosnek, dodajemy mąkę, jajka, sól i pieprz, rozdrabniamy 20-30 s/obr. 5.Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mąki, mieszamy ponownie 7 s/obroty wsteczne /obr. 4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju do smażenia, tak by placki były lekko zamoczone w oleju. Na rozgrzany olej nakładamy masę ziemniaczaną tworząc placki. Placki smażymy z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
————————————————————–
Wykonanie tradycyjne:
Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Następnie przekładamy do miski i ziemniaki mieszamy z jajkiem, mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli lubicie). Dodajemy z mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor.