PLACKI ZIEMNIACZANE

PLACKI ZIEMNIACZANE

Składniki:

  • 750 g ziemniaków, mączystych
  • 100 g cebuli
  • 1 – 2 ząbki czosnku – jeśli lubicie, można pominąć
  • 70 g mąki pszenne
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej do smażenia
  • 1 ½ łyżeczki soli

Wykonanie w #thermomix:

Do naczynia miksującego wkładamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, cebulę pokrojoną na pół, czosnek, dodajemy mąkę, jajka, sól i pieprz, rozdrabniamy 20-30 s/obr. 5.Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mąki, mieszamy ponownie 7 s/obroty wsteczne /obr. 4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju do smażenia, tak by placki były lekko zamoczone w oleju. Na rozgrzany olej nakładamy masę ziemniaczaną tworząc placki. Placki smażymy z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

————————————————————–

Wykonanie tradycyjne:

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Następnie przekładamy do miski i ziemniaki mieszamy z jajkiem, mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli lubicie). Dodajemy z mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top