PLACUSZKI WANILIOWE Z SERKIEM

PLACUSZKI WANILIOWE Z SERKIEM

Jeśli lubicie śniadania na słodko to musicie koniecznie spróbować tych placuszków. Przepis powstał spontanicznie, w związku z brakiem jogurtu w lodówce i chęcią na placuszki. Dzielę się zatem – korzystajcie.

Składniki na około 6 placuszków:

  • 20 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • serek Bieluch waniliowy (jeśli nie lubicie może być też zwykły naturalny lub light)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie w thermomix:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 10 s/obr. 10. Cukier zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mąkę, jajka, mleko, serek waniliowy Bieluch, sodę oczyszczoną i sól, wymieszać 1 min/obr. 5.  Jeśli ciasto jest gęste należy dodać troszkę mleka i ponownie wymieszać obr. 5/ 30 sek.
  3. Na patelnię chochelką wlać 3 porcję ciasta i smażyć na średnim ogniu ok. 1 min z każdej strony lub do momentu, aż placuszki zaczną się rumienic. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.
  4. Placuszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą.

Wykonanie tradycyjne:

  1. Cukier zmielić z blednerze lub młynku na cukier puder.
  2. Do misy miksera wsypać zmielony cukier, mąkę, jajka, mleko, serek waniliowy Bieluch, sodę oczyszczoną i sól – całość zmiksować. Ciasto powinno być gęste, lekko lejące. jeśli jest za gęste należy dodać mleka.
  3. Na patelnię chochelką wlać 3 porcję ciasta i smażyć na średnim ogniu ok. 1 min z każdej strony lub do momentu, aż placuszki zaczną się rumienic. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.
  4. Placuszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą.
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top