Jeśli lubicie śniadania na słodko to musicie koniecznie spróbować tych placuszków. Przepis powstał spontanicznie, w związku z brakiem jogurtu w lodówce i chęcią na placuszki. Dzielę się zatem – korzystajcie.

Składniki na około 6 placuszków:
- 20 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- pół szklanki mleka (125 ml)
- serek Bieluch waniliowy (jeśli nie lubicie może być też zwykły naturalny lub light)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie w thermomix:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 10 s/obr. 10. Cukier zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, jajka, mleko, serek waniliowy Bieluch, sodę oczyszczoną i sól, wymieszać 1 min/obr. 5. Jeśli ciasto jest gęste należy dodać troszkę mleka i ponownie wymieszać obr. 5/ 30 sek.
- Na patelnię chochelką wlać 3 porcję ciasta i smażyć na średnim ogniu ok. 1 min z każdej strony lub do momentu, aż placuszki zaczną się rumienic. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.
- Placuszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą.
Wykonanie tradycyjne:
- Cukier zmielić z blednerze lub młynku na cukier puder.
- Do misy miksera wsypać zmielony cukier, mąkę, jajka, mleko, serek waniliowy Bieluch, sodę oczyszczoną i sól – całość zmiksować. Ciasto powinno być gęste, lekko lejące. jeśli jest za gęste należy dodać mleka.
- Na patelnię chochelką wlać 3 porcję ciasta i smażyć na średnim ogniu ok. 1 min z każdej strony lub do momentu, aż placuszki zaczną się rumienic. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.
- Placuszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą.