PODPŁOMYKI ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

PODPŁOMYKI ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Szybkie do zrobienia podpłomyki z szynką parmeńską i szparagami. Pyszne. Idealne na przekąskę, podwieczorek lub wieczór z przyjaciółmi. Przepis jak zawsze na thermomix i tradycyjny sposób gotowania

SKŁADNIKI:

  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • szparagi 6 sztuk
  • ser mozarella – 200g
  • szynka parmeńska kilka plasterków
  • pieprz – szczypta
  • sos pomidorowy (zmiksowany świeży pomidor, bazylia, czosnek)
  • pomidory koktajlowe garść (przekrojone na pół)
  • rukola – do posypania

Wykonanie tradycyjne i w thermomix:

Wyrabiamy ciasto z mąki, oliwy z oliwek, szklanki wody i soli. (thermomix: 1 min/obr. interwał) Następnie wkładamy na 15 min do zamrażalnika. Nagrzewamy piekarnik do 230’C. Rozwałkowujemy ciasto na 4 cieńkie placki, na blacie oprószonym mąką. Pieczemy na kamieniu, ale jeśli nie macie – wyjdą też na posypanym mąką papierze do pieczenia. Pieczemy 10 min. Wyciągamy z piekarnika. Smarujemy placki sosem z pomidorów. Układamy szynkę (można szynkę tez położyć po upieczeniu), posypujemy serem. Pieczemy 20 min.

Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 minuty. Gotujemy. Wyciągamy. Układamy na upieczonych podpłomykach. Następnie układamy pomidorki koktajlowe i posypujemy rukolą. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z grzanką.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top