Szybkie do zrobienia podpłomyki z szynką parmeńską i szparagami. Pyszne. Idealne na przekąskę, podwieczorek lub wieczór z przyjaciółmi. Przepis jak zawsze na thermomix i tradycyjny sposób gotowania

SKŁADNIKI:
- 220 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek
- pół szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- szparagi 6 sztuk
- ser mozarella – 200g
- szynka parmeńska kilka plasterków
- pieprz – szczypta
- sos pomidorowy (zmiksowany świeży pomidor, bazylia, czosnek)
- pomidory koktajlowe garść (przekrojone na pół)
- rukola – do posypania
Wykonanie tradycyjne i w thermomix:
Wyrabiamy ciasto z mąki, oliwy z oliwek, szklanki wody i soli. (thermomix: 1 min/obr. interwał) Następnie wkładamy na 15 min do zamrażalnika. Nagrzewamy piekarnik do 230’C. Rozwałkowujemy ciasto na 4 cieńkie placki, na blacie oprószonym mąką. Pieczemy na kamieniu, ale jeśli nie macie – wyjdą też na posypanym mąką papierze do pieczenia. Pieczemy 10 min. Wyciągamy z piekarnika. Smarujemy placki sosem z pomidorów. Układamy szynkę (można szynkę tez położyć po upieczeniu), posypujemy serem. Pieczemy 20 min.
Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 minuty. Gotujemy. Wyciągamy. Układamy na upieczonych podpłomykach. Następnie układamy pomidorki koktajlowe i posypujemy rukolą. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z grzanką.