PODPŁOMYKI ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

PODPŁOMYKI ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Szybkie do zrobienia podpłomyki z szynką parmeńską i szparagami. Pyszne. Idealne na przekąskę, podwieczorek lub wieczór z przyjaciółmi. Przepis jak zawsze na thermomix i tradycyjny sposób gotowania

SKŁADNIKI:

  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • szparagi 6 sztuk
  • ser mozarella – 200g
  • szynka parmeńska kilka plasterków
  • pieprz – szczypta
  • sos pomidorowy (zmiksowany świeży pomidor, bazylia, czosnek)
  • pomidory koktajlowe garść (przekrojone na pół)
  • rukola – do posypania

Wykonanie tradycyjne i w thermomix:

Wyrabiamy ciasto z mąki, oliwy z oliwek, szklanki wody i soli. (thermomix: 1 min/obr. interwał) Następnie wkładamy na 15 min do zamrażalnika. Nagrzewamy piekarnik do 230’C. Rozwałkowujemy ciasto na 4 cieńkie placki, na blacie oprószonym mąką. Pieczemy na kamieniu, ale jeśli nie macie – wyjdą też na posypanym mąką papierze do pieczenia. Pieczemy 10 min. Wyciągamy z piekarnika. Smarujemy placki sosem z pomidorów. Układamy szynkę (można szynkę tez położyć po upieczeniu), posypujemy serem. Pieczemy 20 min.

Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 minuty. Gotujemy. Wyciągamy. Układamy na upieczonych podpłomykach. Następnie układamy pomidorki koktajlowe i posypujemy rukolą. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z grzanką.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top