PODPŁOMYKI ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

PODPŁOMYKI ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Szybkie do zrobienia podpłomyki z szynką parmeńską i szparagami. Pyszne. Idealne na przekąskę, podwieczorek lub wieczór z przyjaciółmi. Przepis jak zawsze na thermomix i tradycyjny sposób gotowania

SKŁADNIKI:

  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • szparagi 6 sztuk
  • ser mozarella – 200g
  • szynka parmeńska kilka plasterków
  • pieprz – szczypta
  • sos pomidorowy (zmiksowany świeży pomidor, bazylia, czosnek)
  • pomidory koktajlowe garść (przekrojone na pół)
  • rukola – do posypania

Wykonanie tradycyjne i w thermomix:

Wyrabiamy ciasto z mąki, oliwy z oliwek, szklanki wody i soli. (thermomix: 1 min/obr. interwał) Następnie wkładamy na 15 min do zamrażalnika. Nagrzewamy piekarnik do 230’C. Rozwałkowujemy ciasto na 4 cieńkie placki, na blacie oprószonym mąką. Pieczemy na kamieniu, ale jeśli nie macie – wyjdą też na posypanym mąką papierze do pieczenia. Pieczemy 10 min. Wyciągamy z piekarnika. Smarujemy placki sosem z pomidorów. Układamy szynkę (można szynkę tez położyć po upieczeniu), posypujemy serem. Pieczemy 20 min.

Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 minuty. Gotujemy. Wyciągamy. Układamy na upieczonych podpłomykach. Następnie układamy pomidorki koktajlowe i posypujemy rukolą. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z grzanką.

 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem. Jeśli jej nie znacie koniecznie spróbujcie. Sprawdzi się na Wielkanocnym stole, ale także podczas...

BABKA ZE SZPINAKIEM

BABKA ZE SZPINAKIEM

Składniki180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy3 jajka200...

Back to Top