POMARAŃCZOWA POLENTA Z TRUSKAWKAMI

POMARAŃCZOWA POLENTA Z TRUSKAWKAMI

Czy Wy też, tak jak ja, tęsknicie za latem?
Niech te szaro- bure dni już się skończą! A póki co pozostaje dbać nam o swój komfort. I najlepiej zaczynać już wraz ze śniadaniem. To propozycja na lekki, acz sycący posiłek. Śniadanie o smaku lata i truskawek?

U mnie wersja wegańska, ale możecie użyć jakiegokolwiek mleka, zamiast oleju kokosowego dodać masło i miód zamiast syropu ryżowego. Polecam Wam też wypróbować wersję z wodą różaną i malinami. Niebo.

Składniki (na 1 porcję – dość sporą miseczkę ):
1/4 szklanki polenty- kaszki kukurydzianej
1 szklanka mleka migdałowego + 1/2 szklanki
Szczypta soli
1 łyżka wody pomarańczowej
1 łyżka oleju kokosowego

Na sos:
1 szklanka truskawek (w sezonie świeże, teraz możemy użyć mrożonych)
1 łyżka syropu ryżowego (lub więcej jeśli lubiecie więcej słodyczy)
1 łyżka wody pomarańczowej

+ewentualnie: wiórki kokosowe

Wykonanie:
W garnku o grubym dnie (polenta wymaga częstego mieszania bo lubi przywierać do dna) zagotujcie mleko- szklanka, sól i polentę.
Róbcie to na małym ogniu, pod przykryciem (tak na pół pokrywki), i często mieszajcie. Gdy zacznie być gęsta i kremowa dodajcie olej koko, wodę pomarańczową i jeszcze trochę mleka. Mieszając znowu zagotujcie, do ulubionej konsystencji.
Gotową przełóżcie do miseczki. Niech ostygnie.

W tym czasie zajmijcie się sosem.
Podgrzejcie syrop ryżowy, aż zacznie się pienić. Dodajcie owoce i smażcie, aż puszczą sok (i się rozmrożą?). Na koniec wodę pomarańczową.

Wyłóżcie owoce na lekko ostudzoną kaszkę .

Możecie ją podać z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top