
na upały polecamy ten pudding. Przygotowuje się go dzień wcześniej – wieczorem jeśli chcemy go zjeść rano, rano jeśli chcemy zjeść go wieczorem. Jest zdrowy, idealny dla alergików – bez mleka, bez glutenu, bez jajek.. A do tego wegański!
Składniki na ok 4porcje:
350ml mleka kokosowego,
4łyżki nasion chia,
50ml soku z buraka- świeżo wyciśnięty lub kupony, taki jednodniowy,
1 łyżka ekstraktu waniliowego- ja mam homemade (ale można pominąć lub dodać ziarenka z połowy laski wanilii),
1 łyżeczka pudru z aronii (do tej ciemniejszej warstwy na dnie;można pominąć),
2 łyżki słodzidła dowolnego (u mnie syrop ryżowy),
Dowolne owoce do przebrania,
jogurt (u mnie naturalny, wegański, doprawiony ziarenkami wanilii)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki prócz pudru z aronii i owoców,jogurtu, wrzucić do rondelka i mocno wymieszać trzepaczką (1- 2min).
2. Odlać odrobinę i wymieszać z pudrem z aronii.
3.Zostawić obie porcje najlepiej na noc.
4. Rano wyłożyć ciemniejszą warstwę (z aronią) do słoiczka/szklaneczki. Na to warstwę buraczaną. Kleks jogurtu i dopełnić znowu buraczanym chia. Przybrać owocami.