Pudding buraczany chia

Pudding buraczany chia

na upały polecamy ten pudding. Przygotowuje się go dzień wcześniej – wieczorem jeśli chcemy go zjeść rano, rano jeśli chcemy zjeść go wieczorem. Jest zdrowy, idealny dla alergików – bez mleka, bez glutenu, bez jajek.. A do tego wegański!

Składniki na ok 4porcje:
 350ml mleka kokosowego, 
 4łyżki nasion chia, 
 50ml soku z buraka- świeżo wyciśnięty lub kupony, taki jednodniowy, 
 1 łyżka ekstraktu waniliowego- ja mam homemade (ale można pominąć lub dodać ziarenka z połowy laski wanilii), 
 1 łyżeczka pudru z aronii (do tej ciemniejszej warstwy na dnie;można pominąć), 
 2 łyżki słodzidła dowolnego (u mnie syrop ryżowy), 
Dowolne owoce do przebrania, 
 jogurt (u mnie naturalny, wegański, doprawiony ziarenkami wanilii)

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki prócz pudru z aronii i owoców,jogurtu, wrzucić do rondelka i mocno wymieszać trzepaczką (1- 2min). 
2. Odlać odrobinę i wymieszać z pudrem z aronii.

 3.Zostawić obie porcje najlepiej na noc. 
4. Rano wyłożyć ciemniejszą warstwę (z aronią) do słoiczka/szklaneczki. Na to warstwę buraczaną. Kleks jogurtu i dopełnić znowu buraczanym chia. Przybrać owocami.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top