PUDDING RYŻOWY Z SOSEM MALINOWYM

PUDDING RYŻOWY Z SOSEM MALINOWYM

SKŁADNIKI:

  • torebka ryżu białego okrągłego lub zwykłego
  • 2 szkl mleka roślinnego ryżowego
  • szklanka wody
  • cukier puder ok. 2 łyżeczek
  • wanilia
  • sos malinowy – u nas z przetworów zimowych, ale można przygotować z mrożonych malin lub truskawek

Ryż gotujemy w szkl. wody i szkl. mleka ryżowego wg przepisu na opakowaniu. Ma wchłonąć większość wody i mleka.

Następnie blendujemy ryż z wanilią i cukrem pudrem stopniowo dodając mleko ryżowe. Musimy osiągnąć konsystencję masy budyniowej.

Wkładamy do szklaneczek i polewamy musem malinowym lub dżemem.

THERMOMIX:

Ugotowany ryż wkładam razem z cukrem pudrem i wanilia do misy thermomixa i miksuje ok 5 sek obr. 7
Następnie dodaje mleko roślinne najpierw polowe i miksuje na obr 10/ 6 sek.
Dolewam resztę i miksuje znowu na obr 10/ ok 8 sek.

Pamiętajcie ❗️
Jeśli wyjdzie za rzadkie nic się nie dzieje bo jak ostygnie to będzie dużo gęściejsze !

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top