
SKŁADNIKI:
- torebka ryżu białego okrągłego lub zwykłego
- 2 szkl mleka roślinnego ryżowego
- szklanka wody
- cukier puder ok. 2 łyżeczek
- wanilia
- sos malinowy – u nas z przetworów zimowych, ale można przygotować z mrożonych malin lub truskawek
Ryż gotujemy w szkl. wody i szkl. mleka ryżowego wg przepisu na opakowaniu. Ma wchłonąć większość wody i mleka.
Następnie blendujemy ryż z wanilią i cukrem pudrem stopniowo dodając mleko ryżowe. Musimy osiągnąć konsystencję masy budyniowej.
Wkładamy do szklaneczek i polewamy musem malinowym lub dżemem.
THERMOMIX:
Ugotowany ryż wkładam razem z cukrem pudrem i wanilia do misy thermomixa i miksuje ok 5 sek obr. 7
Następnie dodaje mleko roślinne najpierw polowe i miksuje na obr 10/ 6 sek.
Dolewam resztę i miksuje znowu na obr 10/ ok 8 sek.
Pamiętajcie ❗️
Jeśli wyjdzie za rzadkie nic się nie dzieje bo jak ostygnie to będzie dużo gęściejsze !