PUDDING RYŻOWY Z SOSEM MALINOWYM

PUDDING RYŻOWY Z SOSEM MALINOWYM

SKŁADNIKI:

  • torebka ryżu białego okrągłego lub zwykłego
  • 2 szkl mleka roślinnego ryżowego
  • szklanka wody
  • cukier puder ok. 2 łyżeczek
  • wanilia
  • sos malinowy – u nas z przetworów zimowych, ale można przygotować z mrożonych malin lub truskawek

Ryż gotujemy w szkl. wody i szkl. mleka ryżowego wg przepisu na opakowaniu. Ma wchłonąć większość wody i mleka.

Następnie blendujemy ryż z wanilią i cukrem pudrem stopniowo dodając mleko ryżowe. Musimy osiągnąć konsystencję masy budyniowej.

Wkładamy do szklaneczek i polewamy musem malinowym lub dżemem.

THERMOMIX:

Ugotowany ryż wkładam razem z cukrem pudrem i wanilia do misy thermomixa i miksuje ok 5 sek obr. 7
Następnie dodaje mleko roślinne najpierw polowe i miksuje na obr 10/ 6 sek.
Dolewam resztę i miksuje znowu na obr 10/ ok 8 sek.

Pamiętajcie ❗️
Jeśli wyjdzie za rzadkie nic się nie dzieje bo jak ostygnie to będzie dużo gęściejsze !

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top