Puder pomarańczowy to słodki cukier puder o pomarańczowym aromacie, którego możecie używać do deserów, ciast czy jako posypkę do kawy lub obtaczania świątecznych pralinek.

SKŁADNIKI:
- skórka z dwóch sparzonych pomarańczy
- 20 g cukru pudru
WYKONANIE TRADYCYJNE:
- Pomarańcze myjemy i dodatkowo warto sparzyć je gorącą wodą.
- Obieramy cienko nożykiem lub obieraczką (tak by jak najmniej na skórkach zostawało białego).
- Tak przygotowane skórki suszymy w suszarce do grzybów, na grzejniku lub tak jak ja w piekarniku (piekarnik nagrzewamy na 150’C i układamy na blasze wyłożonej papierem skórki – pieczemy ok 10 min i wyłączamy piekarnik – zostawiamy do wystudzenia).
- wkładamy skórki do blendera i miksujemy.
- Dodajemy cukier i miksujemy razem ze skórkami.
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Pomarańcze myjemy i dodatkowo warto sparzyć je gorącą wodą.
- Obieramy cienko nożykiem lub obieraczką (tak by jak najmniej na skórkach zostawało białego).
- Tak przygotowane skórki suszymy w suszarce do grzybów, na grzejniku lub tak jak ja w piekarniku (piekarnik nagrzewamy na 150’C i układamy na blasze wyłożonej papierem skórki – pieczemy ok 10 min i wyłączamy piekarnik – zostawiamy do wystudzenia).
- wkładamy skórki do thermomixa i miksujemy – obr. 8/10 -15sek.
- Dodajemy cukier i miksujemy razem ze skórkami. – obr. 7/ 10sek.