
Składniki:
• 400 g mięsa mielonego z piersi indyczej • Sól, pieprz • Łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis na blogu) lub sklepowej vegety • Łyżeczka koncentratu z warzyw lub sklepowa 1 szt. Kostki bulionu warzywnego • Liść laurowy 2 szt • 3 szt ziela angielskiego • Garść suszonych grzybów• Łyżka masła • Łyżka czubata mąki pszennej • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki ziemniaczanej • 2 jajka • Łyżka czubata bułki tartej • Łyżka oleju lub tłuszczu roślinnego do smażenia. • Woda • Cebula mała
Wykonanie:
Mięso mielone z indyka wkładamy do miski, dodajemy jajo, przyprawy i łyżkę czubatą bułki tartej. Całość mieszamy. Robimy klopsiki i układamy je na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Smażymy z obu stron aż się zarumienią. Cebule kroimy w pióra i podsmażamy lekko razem z pulpetami. Całość zalewamy wodą do przykrycia pulpetów, dodajemy koncentrat z warzyw, garść suszonych grzybów i gotujemy ok 30 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
W między czasie ugotowane, odcedzone ziemniaki rozgnieść praską. Wyłożyć na talerz, lekko uklepać i wykroić ¼ część ziemniaków. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną dodać jajo (opcjonalnie). Zagnieść, uformować małe kluski i w każdej na środku zrobić dziurkę. Przygotować garnek duży z osoloną wodą – wodę zagotować doprowadzić do wrzenia. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę. Przykręcamy ogień woda ma lekko bulgotać. Gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnię klusek.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy mąkę pszenną – mieszamy całość rózgą. Dolewamy stopniowo wywar z pulpetów i mieszamy energicznie rózgą. Pulpety układamy na talerzu wraz z ugotowanymi kluskami. Polewamy przygotowanym sosem.
Wygląda bardzo smakowicie. Zachęcam do dodania przepisu do akcji JESIENNY COMFORDFOOD na Mikserze Kulinarnym 🙂