PULPETY Z INDYKA Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI I SOSEM GRZYBOWYM

PULPETY Z INDYKA Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI I SOSEM GRZYBOWYM

Składniki:

• 400 g mięsa mielonego z piersi indyczej • Sól, pieprz • Łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis na blogu) lub sklepowej vegety • Łyżeczka koncentratu z warzyw lub sklepowa 1 szt. Kostki bulionu warzywnego • Liść laurowy 2 szt • 3 szt ziela angielskiego • Garść suszonych grzybów• Łyżka masła • Łyżka czubata mąki pszennej • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki ziemniaczanej • 2 jajka • Łyżka czubata bułki tartej • Łyżka oleju lub tłuszczu roślinnego do smażenia. • Woda • Cebula mała

Wykonanie:

Mięso mielone z indyka wkładamy do miski, dodajemy jajo, przyprawy i łyżkę czubatą bułki tartej. Całość mieszamy. Robimy klopsiki i układamy je na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Smażymy z obu stron aż się zarumienią. Cebule kroimy w pióra i podsmażamy lekko razem z pulpetami. Całość zalewamy wodą do przykrycia pulpetów, dodajemy koncentrat z warzyw, garść suszonych grzybów i gotujemy ok 30 min pod przykryciem na wolnym ogniu.

W między czasie ugotowane, odcedzone ziemniaki rozgnieść praską. Wyłożyć na talerz, lekko uklepać i wykroić ¼ część ziemniaków. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną dodać jajo (opcjonalnie). Zagnieść, uformować małe kluski i w każdej na środku zrobić dziurkę. Przygotować garnek duży z osoloną wodą – wodę zagotować doprowadzić do wrzenia. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę. Przykręcamy ogień woda ma lekko bulgotać. Gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnię klusek.

W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy mąkę pszenną – mieszamy całość rózgą. Dolewamy stopniowo wywar z pulpetów i mieszamy energicznie rózgą. Pulpety układamy na talerzu wraz z ugotowanymi kluskami. Polewamy przygotowanym sosem.

 

You may also like

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

SKŁADNIKI: 300 g czerwonych buraków, małych, nieobranych 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia buraków 250 g...

ROSÓŁ W JESIENNYM WYDANIU MOCNO ROZGRZEWAJĄCY

ROSÓŁ W JESIENNYM WYDANIU MOCNO ROZGRZEWAJĄCY

Składniki:na klopsy z indyka:✔ ząbek czosnku✔5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki✔50 g cebuli, przekrojonej na pół✔400...

ZUPA POMIDOROWA DLA DZIECI

ZUPA POMIDOROWA DLA DZIECI

Będąc mamą wiem jak trudno jest przekonać dzieciaki do jedzenia warzyw i owoców. Z pomocą przychodzi mi tutaj często thermomix....

Back to Top