
kładniki:
Nadzienie:
– 100 g masy marcepanowej
– 400 g masy z maku białego w puszce lub 300g maku (parzymy w gorącej wodzie ok 20 minut – odcedzamy – 3x mielimy – można w thermomixie)
– 2 łyżki śmietany 18%
– łyżka miodu
– 100 g orzechów laskowych i nerkowca zmielonych
– 100g migdałów zmielonych
– 2 łyżki skórki pomarańczy kandyzowanej
– 250g masła
– pol paczki biszkoptów zmielonych
– olejek migdałowy
– 100 g rodzynek
Ciasto:
– 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 500)
– 2 jajka
– ½ kostki drożdży
– ½ szklanki cukru
– 1 szklanka mleka 1,5% ciepłego
– 60 ml oleju (½ szklanki)
– 1 płaska łyżeczka soli
– 300 g masła miękkiego
– Lukier – zmieszany cukier puder z odrobina wody. Jak za rzadki dodajemy więcej cukru. Plus posypka z zmiksowanych orzechów.
– roztrzepane jajko z woda w proporcji 1:1 do smarowania rogalików.
– dodatkowa maka do posypania blatu
1. Robimy zaczyn – w połowie szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z łyżeczka cukru. Odstawiamy do szafki aby wyrosły. (W ciemne miejsce).
2. Resztę składników z wyrośnięty zaczynem (oprócz oleju) umieszczamy w misce Na początku można pomoc sobie mikserem później zagniatać ciasto i dolewać oleju.Ciasto jest „luźne”.
Wykładamy do miski – przykrywamy ściereczka wsadzamy do nagrzanego do 40’C piekarnika na 30 minut.
W między czasie robimy masę. Roztapiamy masło, dodajemy masę makowa, masę marcepanowa, cukier – podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę składników – mieszamy.
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Blat podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy placek – dzielimy na 8 części. Powstaną trójkąty. Nakładamy nadzienie – zawijamy.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem z 2cm odstępami. Smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180’C z thermoobiegiem (200’C bez) pieczemy 15 minut. Wyciągamy rogaliki smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Robimy zaczyn z drożdży, cukru i mleka (ciepłego – pół szklanki) – odstawiamy aż wyrośnie. Resztę składników oprócz oleju umieszczamy w naczyniu miksującym. Dodajemy wyrośnięty zaczyn. Nastawiamy obr interwał ok 5 min – od 3,5 minuty dodajemy olej przez otwór.
Ciasto jest „luźne”. - Wykładamy do miski – przykrywamy ściereczka wsadzamy do nagrzanego do 40’C piekarnika na 30 minut.
3. W między czasie robimy masę. Roztapiamy masło, dodajemy masę makowa, masę marcepanowa, cukier – podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę składników – mieszamy.
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Blat podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy placek – dzielimy na 8 części. Powstaną trójkąty. Nakładamy nadzienie – zawijamy.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem z 2cm odstępami. Smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180’C z thermoobiegiem (200’C bez) pieczemy 15 minut.
Wyciągamy rogaliki smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.