ROGALE MARCIŃSKIE

ROGALE MARCIŃSKIE

rogale marcińskie

kładniki:

Nadzienie:
– 100 g masy marcepanowej
– 400 g masy z maku białego w puszce lub 300g maku (parzymy w gorącej wodzie ok 20 minut – odcedzamy – 3x mielimy – można w thermomixie)
– 2 łyżki śmietany 18%
– łyżka miodu
– 100 g orzechów laskowych i nerkowca zmielonych
– 100g migdałów zmielonych
– 2 łyżki skórki pomarańczy kandyzowanej
– 250g masła
– pol paczki biszkoptów zmielonych
– olejek migdałowy
– 100 g rodzynek

Ciasto:

– 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 500)
– 2 jajka
– ½ kostki drożdży
– ½ szklanki cukru
– 1 szklanka mleka 1,5% ciepłego
– 60 ml oleju (½ szklanki)
– 1 płaska łyżeczka soli
– 300 g masła miękkiego

– Lukier – zmieszany cukier puder z odrobina wody. Jak za rzadki dodajemy więcej cukru. Plus posypka z zmiksowanych orzechów.

– roztrzepane jajko z woda w proporcji 1:1 do smarowania rogalików.
– dodatkowa maka do posypania blatu

1. Robimy zaczyn – w połowie szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z łyżeczka cukru. Odstawiamy do szafki aby wyrosły. (W ciemne miejsce).

2. Resztę składników z wyrośnięty zaczynem (oprócz oleju) umieszczamy w misce Na początku można pomoc sobie mikserem później zagniatać ciasto i dolewać oleju.Ciasto jest „luźne”.

Wykładamy do miski – przykrywamy ściereczka wsadzamy do nagrzanego do 40’C piekarnika na 30 minut.

W między czasie robimy masę. Roztapiamy masło, dodajemy masę makowa, masę marcepanowa, cukier – podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę składników – mieszamy.

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Blat podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy placek – dzielimy na 8 części. Powstaną trójkąty. Nakładamy nadzienie – zawijamy.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem z 2cm odstępami. Smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180’C z thermoobiegiem (200’C bez) pieczemy 15 minut. Wyciągamy rogaliki smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.

WYKONANIE W THERMOMIX:
  1. Robimy zaczyn z drożdży, cukru i mleka (ciepłego – pół szklanki) – odstawiamy aż wyrośnie. Resztę składników oprócz oleju umieszczamy w naczyniu miksującym. Dodajemy wyrośnięty zaczyn. Nastawiamy obr interwał ok 5 min – od 3,5 minuty dodajemy olej przez otwór.

    Ciasto jest „luźne”.
  2. Wykładamy do miski – przykrywamy ściereczka wsadzamy do nagrzanego do 40’C piekarnika na 30 minut.

3. W między czasie robimy masę. Roztapiamy masło, dodajemy masę makowa, masę marcepanowa, cukier – podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę składników – mieszamy.

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Blat podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy placek – dzielimy na 8 części. Powstaną trójkąty. Nakładamy nadzienie – zawijamy.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem z 2cm odstępami. Smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180’C z thermoobiegiem (200’C bez) pieczemy 15 minut.

Wyciągamy rogaliki smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top