ROGALE MARCIŃSKIE

ROGALE MARCIŃSKIE

rogale marcińskie

kładniki:

Nadzienie:
– 100 g masy marcepanowej
– 400 g masy z maku białego w puszce lub 300g maku (parzymy w gorącej wodzie ok 20 minut – odcedzamy – 3x mielimy – można w thermomixie)
– 2 łyżki śmietany 18%
– łyżka miodu
– 100 g orzechów laskowych i nerkowca zmielonych
– 100g migdałów zmielonych
– 2 łyżki skórki pomarańczy kandyzowanej
– 250g masła
– pol paczki biszkoptów zmielonych
– olejek migdałowy
– 100 g rodzynek

Ciasto:

– 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 500)
– 2 jajka
– ½ kostki drożdży
– ½ szklanki cukru
– 1 szklanka mleka 1,5% ciepłego
– 60 ml oleju (½ szklanki)
– 1 płaska łyżeczka soli
– 300 g masła miękkiego

– Lukier – zmieszany cukier puder z odrobina wody. Jak za rzadki dodajemy więcej cukru. Plus posypka z zmiksowanych orzechów.

– roztrzepane jajko z woda w proporcji 1:1 do smarowania rogalików.
– dodatkowa maka do posypania blatu

1. Robimy zaczyn – w połowie szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z łyżeczka cukru. Odstawiamy do szafki aby wyrosły. (W ciemne miejsce).

2. Resztę składników z wyrośnięty zaczynem (oprócz oleju) umieszczamy w misce Na początku można pomoc sobie mikserem później zagniatać ciasto i dolewać oleju.Ciasto jest „luźne”.

Wykładamy do miski – przykrywamy ściereczka wsadzamy do nagrzanego do 40’C piekarnika na 30 minut.

W między czasie robimy masę. Roztapiamy masło, dodajemy masę makowa, masę marcepanowa, cukier – podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę składników – mieszamy.

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Blat podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy placek – dzielimy na 8 części. Powstaną trójkąty. Nakładamy nadzienie – zawijamy.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem z 2cm odstępami. Smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180’C z thermoobiegiem (200’C bez) pieczemy 15 minut. Wyciągamy rogaliki smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.

WYKONANIE W THERMOMIX:
  1. Robimy zaczyn z drożdży, cukru i mleka (ciepłego – pół szklanki) – odstawiamy aż wyrośnie. Resztę składników oprócz oleju umieszczamy w naczyniu miksującym. Dodajemy wyrośnięty zaczyn. Nastawiamy obr interwał ok 5 min – od 3,5 minuty dodajemy olej przez otwór.

    Ciasto jest „luźne”.
  2. Wykładamy do miski – przykrywamy ściereczka wsadzamy do nagrzanego do 40’C piekarnika na 30 minut.

3. W między czasie robimy masę. Roztapiamy masło, dodajemy masę makowa, masę marcepanowa, cukier – podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę składników – mieszamy.

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Blat podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy placek – dzielimy na 8 części. Powstaną trójkąty. Nakładamy nadzienie – zawijamy.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem z 2cm odstępami. Smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180’C z thermoobiegiem (200’C bez) pieczemy 15 minut.

Wyciągamy rogaliki smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top