ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was do domowych wypieków pieczywa

Składniki (wszystkie w temp. pokojowej)

  • 190ml mleka,
  • 35 g jogurtu naturalnego,
  • 70 g masła, miękkiego,
  • 15 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 500 g mąki pszennej,
  • jajko
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • mak, sezam do posypania rogali
  • dodatkowo 1 białko jaja roztrzepane do posmarowania rogali lub mleko.

T R A D Y C Y J N I E: Zrobić na wstępie zaczyn z połowy porcji mleka, łyżeczki cukru i drożdży. pozostawić w ciemnym miejscu do wyrośnięcia. Jak drożdże nam wyrosną mieszamy je z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce przykrytej bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia – na ok 45 min. Ponownie wyrabiamy ciasto. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować w kształt placek okrągły, podzielić nożem na 12 trójkątów, następnie zwinąć rogale. Utworzyć kształt rogala. Rogaliki pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Rogale posmarować mlekiem lub roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypać makiem lub sezamem, piec 20-25 min (w uprzednio nagrzanym piekarniku180°C).

T H E R M O M I X: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki – wyrobić Ciasto interwał /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na ok 45 min do wyrośnięcia i ponownie wyrobić ciasto przez minutę. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować w kształt placek okrągły, podzielić nożem na 12 trójkątów, następnie zwinąć rogale. Utworzyć kształt rogala. Rogaliki pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Rogale posmarować mlekiem lub roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypać makiem lub sezamem, piec 20-25 min (w uprzednio nagrzanym piekarniku180°C).

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top