
Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was do domowych wypieków pieczywa
Składniki (wszystkie w temp. pokojowej)
- 190ml mleka,
- 35 g jogurtu naturalnego,
- 70 g masła, miękkiego,
- 15 g cukru
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki pszennej,
- jajko
- 1 ½ łyżeczki soli
- mak, sezam do posypania rogali
- dodatkowo 1 białko jaja roztrzepane do posmarowania rogali lub mleko.
T R A D Y C Y J N I E: Zrobić na wstępie zaczyn z połowy porcji mleka, łyżeczki cukru i drożdży. pozostawić w ciemnym miejscu do wyrośnięcia. Jak drożdże nam wyrosną mieszamy je z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce przykrytej bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia – na ok 45 min. Ponownie wyrabiamy ciasto. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować w kształt placek okrągły, podzielić nożem na 12 trójkątów, następnie zwinąć rogale. Utworzyć kształt rogala. Rogaliki pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Rogale posmarować mlekiem lub roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypać makiem lub sezamem, piec 20-25 min (w uprzednio nagrzanym piekarniku180°C).
T H E R M O M I X: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki – wyrobić Ciasto interwał /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na ok 45 min do wyrośnięcia i ponownie wyrobić ciasto przez minutę. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować w kształt placek okrągły, podzielić nożem na 12 trójkątów, następnie zwinąć rogale. Utworzyć kształt rogala. Rogaliki pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Rogale posmarować mlekiem lub roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypać makiem lub sezamem, piec 20-25 min (w uprzednio nagrzanym piekarniku180°C).