ROLADA BEZOWA

ROLADA BEZOWA

Składniki:

  • 350 g cukru pudru
  • 50 g migdałów, w płatkach
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g budyniu śmietankowego, w proszku, bez cukru
  • 6 białek
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 500 g sera mascarpone,
  • 150 g likieru jajecznego (jeśli będą jadły dzieci bezalkoholowy)
  • mieszane owoce, świeże, np. maliny, jagody, borówki, truskawki

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Białka ubijać na sztywno i w trakcie stopniowo dosypać cukier puder i ubijać.
  3. Dodać budyń wymieszany z mąką i sok z cytryny, wymieszać aż do połączenia się składników- delikatnie. Przełożyć na blachę, równomiernie rozsmarować i posypać odważonymi płatkami migdałów. Piec 40 min (160°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. KREM: Do czystego i suchego naczynia miksera włożyć mascarpone, dodać likier jajeczny, zmiksować. Wstawić do lodówki
  5. Bezę zostawić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.
  6. Na upieczonej bezie ułożyć drugi arkusz papieru do pieczenia i przykryć go drugą blachą. Bezę odwrócić przekładając na drugą blachę, zdjąć blachę znajdującą się na górze. Zdjąć papier z upieczonej bezy.
  7. Schłodzoną masę wyłożyć na bezę, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni, następnie ułożyć na niej równomiernie świeże owoce. Bezę zwinąć przy pomocy papieru do pieczenia wzdłuż dłuższego boku w roladę.
  8. Roladę wstawić do lodówki na ok. 2 godz., aby masa stężała. Pokroić w ok. 2 cm plastry i podawać jako deser.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 3 min/obr. 4. Zdjąć miarkę. Przez otwór w trakcie pracy stopniowo dodawać odważony wcześniej cukier puder, ubijać dalej 3 min/obr. 3.
  3. Do naczynia miksującego stopniowo dodawać budyń wymieszany z mąką i sok z cytryny, wymieszać aż do połączenia się składników/obr.3.  Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na blachę, równomiernie rozsmarować i posypać odważonymi płatkami migdałów. Piec 40 min (160°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. KREM: Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć mascarpone, dodać likier jajeczny, wymieszać 30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać 30 s/obr. 3. Naczynie miksujące wyjąć z obudowy, odstawić do lodówki.
  5. Bezę zostawić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.
  6. Na upieczonej bezie ułożyć drugi arkusz papieru do pieczenia i przykryć go drugą blachą. Bezę odwrócić przekładając na drugą blachę, zdjąć blachę znajdującą się na górze. Zdjąć papier z upieczonej bezy.
  7. Schłodzoną masę wyłożyć na bezę, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni, następnie ułożyć na niej równomiernie świeże owoce. Bezę zwinąć przy pomocy papieru do pieczenia wzdłuż dłuższego boku w roladę.
  8. Roladę wstawić do lodówki na ok. 2 godz., aby masa stężała. Pokroić w ok. 2 cm plastry i podawać jako deser.
 

You may also like

BUŁECZKI MAŚLANE Z KREMEM PISATCJOWYM

BUŁECZKI MAŚLANE Z KREMEM PISATCJOWYM

Dziś dla odmiany mam dla Was bułeczki maślane z kremem pistacjowym zrobionym z trzech składników Składniki na bułeczki: 80 g...

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

Idealna jako dodatek do obiadów. Jest przepyszna co tu dużo mówić.. musicie spróbować. Surówka coleslaw to z jedna z prostszych...

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

To proste danie, które sprawdzi się także na niedzielny obiad. Możecie je podawać z kluskami śląski i ulubioną surówką. Polędwiczki...

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top