ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem i cytryną. Tym razem mam dla Was roladę naleśnikową ze szpinakiem.

ROLADY Z ŁOSOSIEM
Składniki:
  • 4 jajka (Oddzielnie białka i żółtka)
  • 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, odsączonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 350 g serka kremowego, śmietankowego, typu almette
  • 20 – 25 g chrzanu, tartego Chrzan tarty w słoiczku
  • 300 g wędzonego łososia, w plastrach

WYKONANIE TRADYCYJNE

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. .
  2. Białka ubić mikserem na sztywno, odstawić.
  3. Do blendera włożyć szpinak, dodać żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny – zmiksować.
  4. Przełożyć masę szpinakową do białek wymieszać dokładnie łyżką.  Masę szpinakową wylać na przygotowaną wcześniej blachę i za pomocą kopystki rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni tak, by otrzymać prostokąt.
  5. Piec 12 min (180°C). Upieczone ciasto szpinakowe wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Koperek rozdrobnić w miniblenderze. Dodać serek kremowy i chrzan, wymieszać..
  7. Na powierzchni ciasta szpinakowego rozsmarować równomiernie masę z serka i chrzanu, następnie ułożyć plastry łososia tak, aby zakryły całą powierzchnię. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę szczelnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godz. Roladę szpinakową z łososiem pokroić w ok. 1,5 cm plastry i podawać jako przystawkę.

WYKONANIE W THERMOMIX

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. .
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1 min 40 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, dodać żółtka, zmiksować 15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny, wymieszać 15 s/obr. 3.
  4. Założyć motylek. Dodać pianę z białek, wymieszać 10 s/obr. 2. Zdjąć motylek. Masę szpinakową wylać na przygotowaną wcześniej blachę i za pomocą kopystki rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni tak, by otrzymać prostokąt.
  5. Piec 12 min (180°C). Upieczone ciasto szpinakowe wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać serek kremowy i chrzan, wymieszać 15 s/obr. 2.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  9. Na powierzchni ciasta szpinakowego rozsmarować równomiernie masę z serka i chrzanu, następnie ułożyć plastry łososia tak, aby zakryły całą powierzchnię. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę szczelnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godz. Roladę szpinakową z łososiem pokroić w ok. 1,5 cm plastry i podawać jako przystawkę.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

Back to Top