ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem i cytryną. Tym razem mam dla Was roladę naleśnikową ze szpinakiem.

ROLADY Z ŁOSOSIEM
Składniki:
  • 4 jajka (Oddzielnie białka i żółtka)
  • 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, odsączonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 350 g serka kremowego, śmietankowego, typu almette
  • 20 – 25 g chrzanu, tartego Chrzan tarty w słoiczku
  • 300 g wędzonego łososia, w plastrach

WYKONANIE TRADYCYJNE

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. .
  2. Białka ubić mikserem na sztywno, odstawić.
  3. Do blendera włożyć szpinak, dodać żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny – zmiksować.
  4. Przełożyć masę szpinakową do białek wymieszać dokładnie łyżką.  Masę szpinakową wylać na przygotowaną wcześniej blachę i za pomocą kopystki rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni tak, by otrzymać prostokąt.
  5. Piec 12 min (180°C). Upieczone ciasto szpinakowe wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Koperek rozdrobnić w miniblenderze. Dodać serek kremowy i chrzan, wymieszać..
  7. Na powierzchni ciasta szpinakowego rozsmarować równomiernie masę z serka i chrzanu, następnie ułożyć plastry łososia tak, aby zakryły całą powierzchnię. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę szczelnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godz. Roladę szpinakową z łososiem pokroić w ok. 1,5 cm plastry i podawać jako przystawkę.

WYKONANIE W THERMOMIX

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. .
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1 min 40 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, dodać żółtka, zmiksować 15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny, wymieszać 15 s/obr. 3.
  4. Założyć motylek. Dodać pianę z białek, wymieszać 10 s/obr. 2. Zdjąć motylek. Masę szpinakową wylać na przygotowaną wcześniej blachę i za pomocą kopystki rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni tak, by otrzymać prostokąt.
  5. Piec 12 min (180°C). Upieczone ciasto szpinakowe wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać serek kremowy i chrzan, wymieszać 15 s/obr. 2.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  9. Na powierzchni ciasta szpinakowego rozsmarować równomiernie masę z serka i chrzanu, następnie ułożyć plastry łososia tak, aby zakryły całą powierzchnię. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę szczelnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godz. Roladę szpinakową z łososiem pokroić w ok. 1,5 cm plastry i podawać jako przystawkę.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top