Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem i cytryną. Tym razem mam dla Was roladę naleśnikową ze szpinakiem.

Składniki:
- 4 jajka (Oddzielnie białka i żółtka)
- 200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, odsączonego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 350 g serka kremowego, śmietankowego, typu almette
- 20 – 25 g chrzanu, tartego Chrzan tarty w słoiczku
- 300 g wędzonego łososia, w plastrach
WYKONANIE TRADYCYJNE
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. .
- Białka ubić mikserem na sztywno, odstawić.
- Do blendera włożyć szpinak, dodać żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny – zmiksować.
- Przełożyć masę szpinakową do białek wymieszać dokładnie łyżką. Masę szpinakową wylać na przygotowaną wcześniej blachę i za pomocą kopystki rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni tak, by otrzymać prostokąt.
- Piec 12 min (180°C). Upieczone ciasto szpinakowe wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Koperek rozdrobnić w miniblenderze. Dodać serek kremowy i chrzan, wymieszać..
- Na powierzchni ciasta szpinakowego rozsmarować równomiernie masę z serka i chrzanu, następnie ułożyć plastry łososia tak, aby zakryły całą powierzchnię. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę szczelnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godz. Roladę szpinakową z łososiem pokroić w ok. 1,5 cm plastry i podawać jako przystawkę.
WYKONANIE W THERMOMIX
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. .
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 1 min 40 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szpinak, dodać żółtka, zmiksować 15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny, wymieszać 15 s/obr. 3.
- Założyć motylek. Dodać pianę z białek, wymieszać 10 s/obr. 2. Zdjąć motylek. Masę szpinakową wylać na przygotowaną wcześniej blachę i za pomocą kopystki rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni tak, by otrzymać prostokąt.
- Piec 12 min (180°C). Upieczone ciasto szpinakowe wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek kremowy i chrzan, wymieszać 15 s/obr. 2.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
- Na powierzchni ciasta szpinakowego rozsmarować równomiernie masę z serka i chrzanu, następnie ułożyć plastry łososia tak, aby zakryły całą powierzchnię. Całość zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę szczelnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godz. Roladę szpinakową z łososiem pokroić w ok. 1,5 cm plastry i podawać jako przystawkę.