ROLADY WOŁOWE Z BOCZKIEM I OGÓRKIEM KISZONYM

ROLADY WOŁOWE Z BOCZKIEM I OGÓRKIEM KISZONYM

ROLADY WOŁOWE

SKŁADNIKI:

Farsz

  • 1 cebula,
  • 70 g ogórków kiszonych,
  • 100 g wędzonego boczku
  • 20 g musztardy
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Rolady

  • 4 plastry mięsa wołowego, rozbite
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • olej, do obsmażenia mięsa

Sos

  • pół cebuli,
  • 50 g pieczarek,
  • łyżka masła
  • pół dużej marchewki,
  • 40 g korzenia selera,
  • 40 g pora,
  • 20 g musztardy
  • 30 g passaty z pomidorów
  • 250 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 100 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu warzywnego
  • 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g mąki pszennej

Cebulę drobno poszatkować razem z ogórkami – można zrobić to w miniblenderze. Następnie pokroić bardzo drobno boczek. Wymieszać z cebulą i ogórkami, dodać musztardę. Plastry wołowe oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu. Zawinąć, związać sznurkiem spożywczym lub wykałaczkami. Rolady podsmażyć na oleju z każdej strony by się lekko przyrumieniły. Podlewamy wodą dodajemy koncentrat z warzyw i dusimy pod przykryciem ok półtorej godziny,

Cebulę kroimy drobno, pieczarki w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle w osobnym garnku. Marchewkę kroimy w plastry, seler w kosteczkę, por w plastry. Dodajemy passaty, wino, wodę, koncentrat z warzyw. Gotujemy całość ok 20 -30 minut. Mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do sosu – całość mieszamy. następnie blendujemy na gładki sos. Polewamy rolady.

THERMOMIX:

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, ogórki kiszone, boczek, musztardę i pieprz, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Plastry wołowe oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu. Zawinąć, związać sznurkiem spożywczym lub wykałaczkami. Rolady podsmażyć na oleju z każdej strony by się lekko przyrumieniły.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Zgarnąć wszystko kopystką na dno naczynia miksującego i dodać masło, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/obr. 1 Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w kawałki, seler pokrojony w kawałki, por pokrojony w plastry grube, musztardę, passaty, wino, wodę i koncentrat warzywny. Rolady wkładamy do koszyczka i koszyczek do naczynia miksującego, gotujemy 75 min/100°C/obr. 1, i kolejne 15 min/120°C/obr. 1 bez miarki. Po tym czasie wyjmujemy nasze rolady. Mąkę mieszamy ze śmietana i dodajemy do sosu – miksujemy 30 s/obr. 7. Sos przelewamy do sosjerki lub polewamy nim od razu rolady.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top