
SKŁADNIKI:
Farsz
- 1 cebula,
- 70 g ogórków kiszonych,
- 100 g wędzonego boczku
- 20 g musztardy
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Rolady
- 4 plastry mięsa wołowego, rozbite
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- olej, do obsmażenia mięsa
Sos
- pół cebuli,
- 50 g pieczarek,
- łyżka masła
- pół dużej marchewki,
- 40 g korzenia selera,
- 40 g pora,
- 20 g musztardy
- 30 g passaty z pomidorów
- 250 g czerwonego wina, wytrawnego
- 100 ml wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu warzywnego
- 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g mąki pszennej
Cebulę drobno poszatkować razem z ogórkami – można zrobić to w miniblenderze. Następnie pokroić bardzo drobno boczek. Wymieszać z cebulą i ogórkami, dodać musztardę. Plastry wołowe oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu. Zawinąć, związać sznurkiem spożywczym lub wykałaczkami. Rolady podsmażyć na oleju z każdej strony by się lekko przyrumieniły. Podlewamy wodą dodajemy koncentrat z warzyw i dusimy pod przykryciem ok półtorej godziny,
Cebulę kroimy drobno, pieczarki w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle w osobnym garnku. Marchewkę kroimy w plastry, seler w kosteczkę, por w plastry. Dodajemy passaty, wino, wodę, koncentrat z warzyw. Gotujemy całość ok 20 -30 minut. Mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do sosu – całość mieszamy. następnie blendujemy na gładki sos. Polewamy rolady.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, ogórki kiszone, boczek, musztardę i pieprz, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Plastry wołowe oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu. Zawinąć, związać sznurkiem spożywczym lub wykałaczkami. Rolady podsmażyć na oleju z każdej strony by się lekko przyrumieniły.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Zgarnąć wszystko kopystką na dno naczynia miksującego i dodać masło, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/obr. 1 Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w kawałki, seler pokrojony w kawałki, por pokrojony w plastry grube, musztardę, passaty, wino, wodę i koncentrat warzywny. Rolady wkładamy do koszyczka i koszyczek do naczynia miksującego, gotujemy 75 min/100°C/obr. 1, i kolejne 15 min/120°C/obr. 1 bez miarki. Po tym czasie wyjmujemy nasze rolady. Mąkę mieszamy ze śmietana i dodajemy do sosu – miksujemy 30 s/obr. 7. Sos przelewamy do sosjerki lub polewamy nim od razu rolady.