ROLADY WOŁOWE Z BOCZKIEM I OGÓRKIEM KISZONYM

ROLADY WOŁOWE Z BOCZKIEM I OGÓRKIEM KISZONYM

ROLADY WOŁOWE

SKŁADNIKI:

Farsz

  • 1 cebula,
  • 70 g ogórków kiszonych,
  • 100 g wędzonego boczku
  • 20 g musztardy
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Rolady

  • 4 plastry mięsa wołowego, rozbite
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • olej, do obsmażenia mięsa

Sos

  • pół cebuli,
  • 50 g pieczarek,
  • łyżka masła
  • pół dużej marchewki,
  • 40 g korzenia selera,
  • 40 g pora,
  • 20 g musztardy
  • 30 g passaty z pomidorów
  • 250 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 100 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu warzywnego
  • 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g mąki pszennej

Cebulę drobno poszatkować razem z ogórkami – można zrobić to w miniblenderze. Następnie pokroić bardzo drobno boczek. Wymieszać z cebulą i ogórkami, dodać musztardę. Plastry wołowe oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu. Zawinąć, związać sznurkiem spożywczym lub wykałaczkami. Rolady podsmażyć na oleju z każdej strony by się lekko przyrumieniły. Podlewamy wodą dodajemy koncentrat z warzyw i dusimy pod przykryciem ok półtorej godziny,

Cebulę kroimy drobno, pieczarki w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle w osobnym garnku. Marchewkę kroimy w plastry, seler w kosteczkę, por w plastry. Dodajemy passaty, wino, wodę, koncentrat z warzyw. Gotujemy całość ok 20 -30 minut. Mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do sosu – całość mieszamy. następnie blendujemy na gładki sos. Polewamy rolady.

THERMOMIX:

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, ogórki kiszone, boczek, musztardę i pieprz, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Plastry wołowe oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu. Zawinąć, związać sznurkiem spożywczym lub wykałaczkami. Rolady podsmażyć na oleju z każdej strony by się lekko przyrumieniły.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Zgarnąć wszystko kopystką na dno naczynia miksującego i dodać masło, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/obr. 1 Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w kawałki, seler pokrojony w kawałki, por pokrojony w plastry grube, musztardę, passaty, wino, wodę i koncentrat warzywny. Rolady wkładamy do koszyczka i koszyczek do naczynia miksującego, gotujemy 75 min/100°C/obr. 1, i kolejne 15 min/120°C/obr. 1 bez miarki. Po tym czasie wyjmujemy nasze rolady. Mąkę mieszamy ze śmietana i dodajemy do sosu – miksujemy 30 s/obr. 7. Sos przelewamy do sosjerki lub polewamy nim od razu rolady.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top