ROLADY WOŁOWE Z BOCZKIEM I OGÓRKIEM KISZONYM

ROLADY WOŁOWE Z BOCZKIEM I OGÓRKIEM KISZONYM

ROLADY WOŁOWE

SKŁADNIKI:

Farsz

  • 1 cebula,
  • 70 g ogórków kiszonych,
  • 100 g wędzonego boczku
  • 20 g musztardy
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Rolady

  • 4 plastry mięsa wołowego, rozbite
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • olej, do obsmażenia mięsa

Sos

  • pół cebuli,
  • 50 g pieczarek,
  • łyżka masła
  • pół dużej marchewki,
  • 40 g korzenia selera,
  • 40 g pora,
  • 20 g musztardy
  • 30 g passaty z pomidorów
  • 250 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 100 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu warzywnego
  • 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g mąki pszennej

Cebulę drobno poszatkować razem z ogórkami – można zrobić to w miniblenderze. Następnie pokroić bardzo drobno boczek. Wymieszać z cebulą i ogórkami, dodać musztardę. Plastry wołowe oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu. Zawinąć, związać sznurkiem spożywczym lub wykałaczkami. Rolady podsmażyć na oleju z każdej strony by się lekko przyrumieniły. Podlewamy wodą dodajemy koncentrat z warzyw i dusimy pod przykryciem ok półtorej godziny,

Cebulę kroimy drobno, pieczarki w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle w osobnym garnku. Marchewkę kroimy w plastry, seler w kosteczkę, por w plastry. Dodajemy passaty, wino, wodę, koncentrat z warzyw. Gotujemy całość ok 20 -30 minut. Mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do sosu – całość mieszamy. następnie blendujemy na gładki sos. Polewamy rolady.

THERMOMIX:

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, ogórki kiszone, boczek, musztardę i pieprz, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Plastry wołowe oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 2 łyżki farszu. Zawinąć, związać sznurkiem spożywczym lub wykałaczkami. Rolady podsmażyć na oleju z każdej strony by się lekko przyrumieniły.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Zgarnąć wszystko kopystką na dno naczynia miksującego i dodać masło, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/obr. 1 Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w kawałki, seler pokrojony w kawałki, por pokrojony w plastry grube, musztardę, passaty, wino, wodę i koncentrat warzywny. Rolady wkładamy do koszyczka i koszyczek do naczynia miksującego, gotujemy 75 min/100°C/obr. 1, i kolejne 15 min/120°C/obr. 1 bez miarki. Po tym czasie wyjmujemy nasze rolady. Mąkę mieszamy ze śmietana i dodajemy do sosu – miksujemy 30 s/obr. 7. Sos przelewamy do sosjerki lub polewamy nim od razu rolady.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top