ROSÓŁ Z MIĘSEM

ROSÓŁ Z MIĘSEM

Skladniki na wersję mięsna:

  • 1 szyjka z kaczki
  • 2 piersi z kurczaka (mniejsze)
  • 1 skrzydło gęsi
  • 1 udko z kury
  • 2-3 marchewek
  • 2 pietruszki
  • Natka pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 grzyby suszone
  • Kawałek nieduży imbiru świeżego
  • 2 gałązki lubczyku świeżego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • Lub 3 łyżeczki koncentratu z warzyw

Sól
Pieprz
Szczypta pieprzu Cayenne
1 łyzka vegety wyrób własny
3 liście selera (dodajemy na koniec

Mięso myjemy i obgotowujemy. Wylewamy wodę i wlewamy lekko ciepłą wodę. Dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu od 3 do 4 h. Jeśli bardzo się woda wygotuje to doleamy przegotowanej wody. W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).

Rosół podajemy posypany natką pietruszki z pokrojonym mięsem i marchewką.


Wykonanie w thermomix ( z osłoną noża miksującego – jeśli nie macie wkładamy wszystko do koszyczka)

  1. Zakładam osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wkładam mięso, dodaje wodę i sól, gotuje 15 min/98°C/obroty wsteczne /obr. 1.
  2. W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni (bez oleju )układam ćwiartki cebuli i rumienie, aż stanie się czarna, odstawiam. Zdejmuje pokrywę naczynia miksującego, zdejmuje szumowiny za pomocą łyżki, wyrzucam.
  3. Następnie dodaje zrumienioną cebulę, przyprawy, podgrzewam 60 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  4. Wyjmuje cebulę i wyrzucam.
  5. Do naczynia miksującego dodaje warzywa, lubczyk, uzupełniam zimną wodą do poziomu pojemności max. naczynia i podgrzewam 75 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  6. W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).
  7. Rosół podajemy posypany natką pietruszki z pokrojonym mięsem i marchewką.
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top