ROSÓŁ Z MIĘSEM

ROSÓŁ Z MIĘSEM

Skladniki na wersję mięsna:

  • 1 szyjka z kaczki
  • 2 piersi z kurczaka (mniejsze)
  • 1 skrzydło gęsi
  • 1 udko z kury
  • 2-3 marchewek
  • 2 pietruszki
  • Natka pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 grzyby suszone
  • Kawałek nieduży imbiru świeżego
  • 2 gałązki lubczyku świeżego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • Lub 3 łyżeczki koncentratu z warzyw

Sól
Pieprz
Szczypta pieprzu Cayenne
1 łyzka vegety wyrób własny
3 liście selera (dodajemy na koniec

Mięso myjemy i obgotowujemy. Wylewamy wodę i wlewamy lekko ciepłą wodę. Dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu od 3 do 4 h. Jeśli bardzo się woda wygotuje to doleamy przegotowanej wody. W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).

Rosół podajemy posypany natką pietruszki z pokrojonym mięsem i marchewką.


Wykonanie w thermomix ( z osłoną noża miksującego – jeśli nie macie wkładamy wszystko do koszyczka)

  1. Zakładam osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wkładam mięso, dodaje wodę i sól, gotuje 15 min/98°C/obroty wsteczne /obr. 1.
  2. W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni (bez oleju )układam ćwiartki cebuli i rumienie, aż stanie się czarna, odstawiam. Zdejmuje pokrywę naczynia miksującego, zdejmuje szumowiny za pomocą łyżki, wyrzucam.
  3. Następnie dodaje zrumienioną cebulę, przyprawy, podgrzewam 60 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  4. Wyjmuje cebulę i wyrzucam.
  5. Do naczynia miksującego dodaje warzywa, lubczyk, uzupełniam zimną wodą do poziomu pojemności max. naczynia i podgrzewam 75 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  6. W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).
  7. Rosół podajemy posypany natką pietruszki z pokrojonym mięsem i marchewką.
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top