
Skladniki na wersję mięsna:
- 1 szyjka z kaczki
- 2 piersi z kurczaka (mniejsze)
- 1 skrzydło gęsi
- 1 udko z kury
- 2-3 marchewek
- 2 pietruszki
- Natka pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 2 grzyby suszone
- Kawałek nieduży imbiru świeżego
- 2 gałązki lubczyku świeżego
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 kostka bulionu mięsnego
- Lub 3 łyżeczki koncentratu z warzyw
Sól
Pieprz
Szczypta pieprzu Cayenne
1 łyzka vegety wyrób własny
3 liście selera (dodajemy na koniec
Mięso myjemy i obgotowujemy. Wylewamy wodę i wlewamy lekko ciepłą wodę. Dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu od 3 do 4 h. Jeśli bardzo się woda wygotuje to doleamy przegotowanej wody. W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).
Rosół podajemy posypany natką pietruszki z pokrojonym mięsem i marchewką.
Wykonanie w thermomix ( z osłoną noża miksującego – jeśli nie macie wkładamy wszystko do koszyczka)
- Zakładam osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wkładam mięso, dodaje wodę i sól, gotuje 15 min/98°C/obroty wsteczne /obr. 1.
- W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni (bez oleju )układam ćwiartki cebuli i rumienie, aż stanie się czarna, odstawiam. Zdejmuje pokrywę naczynia miksującego, zdejmuje szumowiny za pomocą łyżki, wyrzucam.
- Następnie dodaje zrumienioną cebulę, przyprawy, podgrzewam 60 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
- Wyjmuje cebulę i wyrzucam.
- Do naczynia miksującego dodaje warzywa, lubczyk, uzupełniam zimną wodą do poziomu pojemności max. naczynia i podgrzewam 75 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
- W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).
- Rosół podajemy posypany natką pietruszki z pokrojonym mięsem i marchewką.