ROSÓŁ Z MIĘSEM

ROSÓŁ Z MIĘSEM

Skladniki na wersję mięsna:

  • 1 szyjka z kaczki
  • 2 piersi z kurczaka (mniejsze)
  • 1 skrzydło gęsi
  • 1 udko z kury
  • 2-3 marchewek
  • 2 pietruszki
  • Natka pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 grzyby suszone
  • Kawałek nieduży imbiru świeżego
  • 2 gałązki lubczyku świeżego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • Lub 3 łyżeczki koncentratu z warzyw

Sól
Pieprz
Szczypta pieprzu Cayenne
1 łyzka vegety wyrób własny
3 liście selera (dodajemy na koniec

Mięso myjemy i obgotowujemy. Wylewamy wodę i wlewamy lekko ciepłą wodę. Dodajemy obrane warzywa i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu od 3 do 4 h. Jeśli bardzo się woda wygotuje to doleamy przegotowanej wody. W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).

Rosół podajemy posypany natką pietruszki z pokrojonym mięsem i marchewką.


Wykonanie w thermomix ( z osłoną noża miksującego – jeśli nie macie wkładamy wszystko do koszyczka)

  1. Zakładam osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wkładam mięso, dodaje wodę i sól, gotuje 15 min/98°C/obroty wsteczne /obr. 1.
  2. W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni (bez oleju )układam ćwiartki cebuli i rumienie, aż stanie się czarna, odstawiam. Zdejmuje pokrywę naczynia miksującego, zdejmuje szumowiny za pomocą łyżki, wyrzucam.
  3. Następnie dodaje zrumienioną cebulę, przyprawy, podgrzewam 60 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  4. Wyjmuje cebulę i wyrzucam.
  5. Do naczynia miksującego dodaje warzywa, lubczyk, uzupełniam zimną wodą do poziomu pojemności max. naczynia i podgrzewam 75 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  6. W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).
  7. Rosół podajemy posypany natką pietruszki z pokrojonym mięsem i marchewką.
 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top