Rurki z kremem czy też bitą śmietaną zna chyba każdy z nas 🙂 Polecam Wam wypróbować te – są przepyszne… jedyna ich wada: szybko znikają 😉

Składniki:
- 250 gramów masła (kostka), pokrojone na kawałki
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 gramów śmietany 18%
- szczypta soli
- cukier gruby, do obtaczania rurek
- 500 g śmietany 30% (nadzienie)
- 2 łyżki cukru pudru (nadzienie)
THERMOMIX:
- Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego według podanej kolejności. Ciasto wyrobić czas ok 1,30min/obr
(interewał).
- Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.
- Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
- Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
- Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
- Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.
Przygotowanie śmietany:
Zakładamy motylek do naczynia miksującego. Wlewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy ok 30 – 40s / obr. 4 (trzeba podglądać, żeby nie zrobiło nam się masło 😉 Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i mieszamy kopystką.
TRADYCYJNY SPOSÓB:
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
- Mąkę, masło, śmietanę 18%, sól umieszczamy w misce i początkowo wyrabiamy ciasto mikserem a później rękami.
- Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.
- Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
- Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
- Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
- Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.