RURKI Z KREMEM – smak dzieciństwa

RURKI Z KREMEM – smak dzieciństwa

Rurki z kremem czy też bitą śmietaną zna chyba każdy z nas 🙂 Polecam Wam wypróbować te – są przepyszne… jedyna ich wada: szybko znikają 😉


Składniki:

  • 250 gramów masła (kostka), pokrojone na kawałki
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów śmietany 18%
  • szczypta soli
  • cukier gruby, do obtaczania rurek
  • 500 g śmietany 30% (nadzienie)
  • 2 łyżki cukru pudru (nadzienie)

THERMOMIX:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego według podanej kolejności. Ciasto wyrobić czas ok 1,30min/obr Dough mode(interewał).
  2. Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.  
  3. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
  4. Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  5. Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
  6. Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.

Przygotowanie śmietany:

Zakładamy motylek do naczynia miksującego. Wlewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy ok 30 – 40s / obr. 4 (trzeba podglądać, żeby nie zrobiło nam się masło 😉 Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i mieszamy kopystką.

TRADYCYJNY SPOSÓB:

  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
  2. Mąkę, masło, śmietanę 18%, sól umieszczamy w misce i początkowo wyrabiamy ciasto mikserem a później rękami.
  3. Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.  
  4. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
  5. Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  6. Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
  7. Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top