RURKI Z KREMEM – smak dzieciństwa

RURKI Z KREMEM – smak dzieciństwa

Rurki z kremem czy też bitą śmietaną zna chyba każdy z nas 🙂 Polecam Wam wypróbować te – są przepyszne… jedyna ich wada: szybko znikają 😉


Składniki:

  • 250 gramów masła (kostka), pokrojone na kawałki
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów śmietany 18%
  • szczypta soli
  • cukier gruby, do obtaczania rurek
  • 500 g śmietany 30% (nadzienie)
  • 2 łyżki cukru pudru (nadzienie)

THERMOMIX:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego według podanej kolejności. Ciasto wyrobić czas ok 1,30min/obr Dough mode(interewał).
  2. Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.  
  3. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
  4. Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  5. Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
  6. Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.

Przygotowanie śmietany:

Zakładamy motylek do naczynia miksującego. Wlewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy ok 30 – 40s / obr. 4 (trzeba podglądać, żeby nie zrobiło nam się masło 😉 Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i mieszamy kopystką.

TRADYCYJNY SPOSÓB:

  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
  2. Mąkę, masło, śmietanę 18%, sól umieszczamy w misce i początkowo wyrabiamy ciasto mikserem a później rękami.
  3. Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.  
  4. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
  5. Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  6. Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
  7. Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.
 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top