RURKI Z KREMEM – smak dzieciństwa

RURKI Z KREMEM – smak dzieciństwa

Rurki z kremem czy też bitą śmietaną zna chyba każdy z nas 🙂 Polecam Wam wypróbować te – są przepyszne… jedyna ich wada: szybko znikają 😉


Składniki:

  • 250 gramów masła (kostka), pokrojone na kawałki
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów śmietany 18%
  • szczypta soli
  • cukier gruby, do obtaczania rurek
  • 500 g śmietany 30% (nadzienie)
  • 2 łyżki cukru pudru (nadzienie)

THERMOMIX:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego według podanej kolejności. Ciasto wyrobić czas ok 1,30min/obr Dough mode(interewał).
  2. Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.  
  3. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
  4. Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  5. Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
  6. Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.

Przygotowanie śmietany:

Zakładamy motylek do naczynia miksującego. Wlewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy ok 30 – 40s / obr. 4 (trzeba podglądać, żeby nie zrobiło nam się masło 😉 Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i mieszamy kopystką.

TRADYCYJNY SPOSÓB:

  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
  2. Mąkę, masło, śmietanę 18%, sól umieszczamy w misce i początkowo wyrabiamy ciasto mikserem a później rękami.
  3. Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.  
  4. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
  5. Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  6. Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
  7. Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top