RURKI Z KREMEM – smak dzieciństwa

RURKI Z KREMEM – smak dzieciństwa

Rurki z kremem czy też bitą śmietaną zna chyba każdy z nas 🙂 Polecam Wam wypróbować te – są przepyszne… jedyna ich wada: szybko znikają 😉


Składniki:

  • 250 gramów masła (kostka), pokrojone na kawałki
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów śmietany 18%
  • szczypta soli
  • cukier gruby, do obtaczania rurek
  • 500 g śmietany 30% (nadzienie)
  • 2 łyżki cukru pudru (nadzienie)

THERMOMIX:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego według podanej kolejności. Ciasto wyrobić czas ok 1,30min/obr Dough mode(interewał).
  2. Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.  
  3. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
  4. Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  5. Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
  6. Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.

Przygotowanie śmietany:

Zakładamy motylek do naczynia miksującego. Wlewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy ok 30 – 40s / obr. 4 (trzeba podglądać, żeby nie zrobiło nam się masło 😉 Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i mieszamy kopystką.

TRADYCYJNY SPOSÓB:

  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
  2. Mąkę, masło, śmietanę 18%, sól umieszczamy w misce i początkowo wyrabiamy ciasto mikserem a później rękami.
  3. Przełożyć ciasto na stolnicę i troszkę zagnieść rękoma, uformować kulę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30min.  
  4. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować na grubość 1 mm.
  5. Następnie pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. i posmarować masłem, nawijać na foremkę (rurkę) paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  6. Piec około 15 minut w temp 200’C do koloru jasnozłotego.
  7. Wystudzić, nabijać ubitą śmietaną.
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top