
Składniki:
✅ torebka ryżu okrągłego
✅ szklanka wody
✅ szklanka mleka roślinnego
✅ jabłko
✅ łyżeczka cynamonu
✅ łyżka cukru waniliowego
✅ łyżka wody lub masła do karmelizowania
✅ łyżka cukru brązowego
Ryż przesypujemy na sitko i płuczemy do momentu czystej wody. Wsypujemy do garnka i zalewamy połowa szklanki mleka i połowa szklanki wody.
Dodajemy cukier waniliowy.
Gotujemy na wolnym ogniu wg przepisu (do komentuje aż ryż wchłonie mleko i wodę).
w drugim rondelku gotujemy wodę (1-2 łyżki) z cukrem brązowym. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Dodajemy cynamon – mieszamy o gotujemy na wolnym ogniu aż do momentu jak będziemy widzieć gesty sos między jabłkami.
Podajemy w miseczce wyłożony ryż a na nim karmelizowane jabłka. Można podawać również z bita śmietana.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Przepis na #thermomix ⤵️
Do naczynia TM wlewamy wodę i mleko (po 500g).
Zawieszamy koszyczek i wsypujemy do niego woreczek przepłukanej ryżu.
Nastawiamy 30 min/100’C/obr.1
Ryż doprawiamy cukrem waniliowym.
Jak ugotujemy ryż wyciągamy i myjemy naczynie.
Wkładamy jabłko. Nastawiamy obr.4/ok 6sek.
Dodajemy łyżkę masła, cukier brązowy, cynamon.
Nastawiamy naczynie na obroty wsteczne/Varoma/obr.1/1:30 min – nie przykrywamy miarką
W miseczce układamy ryż a na niego karmelizowane jabłko.
Można podać z bita śmietaną.