RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I BITĄ ŚMIETANĄ

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i bitą śmietaną to dla wielu smak dzieciństwa. Polecam ten przepis, bo jest łatwy i prosty.

SKŁADNIKI

  • 200 g sypkiego ryżu

  • ok. 500 ml mleka (pełne 3,2% lub inne roślinne np. kokosowe)

  • 4 łyżeczki cukru lub xylitolu/erytrytolu

  • 4 łyżki masła + do posmarowania

  • 1 kg jabłek

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • Śmietaa 30% -mału kubeczek – 200ml

Wykonanie :

Ryż wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki (wchłonie mleko).

W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. W garnku lub większej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżeczki cukru/erytrytolu a po chwili wrzucić jabłka. Smażyć chwilkę, aż jabłka lekko zmiękną, Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną prostokątną posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę masła. Przykryć pokrywka od naczynia żaroodpornego lub jeśli nie macie to folia aluminiowa – zapiekać 25 min. 10 min przed końcem uchylić drzwiczki. Zdjąć pokrywę posypać cynamonem i zapiekać 10 min bez pokrywy (ja zwiększyłam temp na 190’C)

Podawać z ubita śmietana 30% – u nas bez cukru.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Thermomix:

Założyć motylek, wsypać ryż, wlać mleko, cukier waniliowy . Nastawiamy 30min/90stopni/obr.1.

10 min przed końcem przez otwór dodajemy cukier/erytrytol i masło . Przekładamy polowe do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, druga polowe do innego naczynia.

myjemy naczynie.

Jabłka (obrane, pokrojone w ćwiartki) wkładamy do naczynia i miksujemy obr.4 /4sek .

Dodajemy masło i cukier /erytrytol i gotujemy obr.1/Varoma/4min.

Przekładamy do żaroodpornego naczynia na ryż i przykrywamy pozostałym ryzem. Położyć kilka cienkich plasterków masła na ryż.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przykryć pokrywka od naczynia żaroodpornego lub jeśli nie macie to folia aluminiowa – zapiekać 25 min. 10 min przed końcem uchylić drzwiczki. Zdjąć pokrywę posypać cynamonem i zapiekać 10 min bez pokrywy (ja zwiększyłam temp na 190’C)

Podawać z ubita śmietana 30% – u nas bez cukru.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top