
Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i bitą śmietaną to dla wielu smak dzieciństwa. Polecam ten przepis, bo jest łatwy i prosty.
SKŁADNIKI
200 g sypkiego ryżu
ok. 500 ml mleka (pełne 3,2% lub inne roślinne np. kokosowe)
4 łyżeczki cukru lub xylitolu/erytrytolu
4 łyżki masła + do posmarowania
1 kg jabłek
3 łyżeczki cynamonu
Śmietaa 30% -mału kubeczek – 200ml
Wykonanie :
Ryż wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki (wchłonie mleko).
W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. W garnku lub większej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżeczki cukru/erytrytolu a po chwili wrzucić jabłka. Smażyć chwilkę, aż jabłka lekko zmiękną, Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną prostokątną posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę masła. Przykryć pokrywka od naczynia żaroodpornego lub jeśli nie macie to folia aluminiowa – zapiekać 25 min. 10 min przed końcem uchylić drzwiczki. Zdjąć pokrywę posypać cynamonem i zapiekać 10 min bez pokrywy (ja zwiększyłam temp na 190’C)
Podawać z ubita śmietana 30% – u nas bez cukru.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Thermomix:
Założyć motylek, wsypać ryż, wlać mleko, cukier waniliowy . Nastawiamy 30min/90stopni/obr.1.
10 min przed końcem przez otwór dodajemy cukier/erytrytol i masło . Przekładamy polowe do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, druga polowe do innego naczynia.
myjemy naczynie.
Jabłka (obrane, pokrojone w ćwiartki) wkładamy do naczynia i miksujemy obr.4 /4sek .
Dodajemy masło i cukier /erytrytol i gotujemy obr.1/Varoma/4min.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia na ryż i przykrywamy pozostałym ryzem. Położyć kilka cienkich plasterków masła na ryż.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przykryć pokrywka od naczynia żaroodpornego lub jeśli nie macie to folia aluminiowa – zapiekać 25 min. 10 min przed końcem uchylić drzwiczki. Zdjąć pokrywę posypać cynamonem i zapiekać 10 min bez pokrywy (ja zwiększyłam temp na 190’C)
Podawać z ubita śmietana 30% – u nas bez cukru.