
SKŁADNIKI:
Sałatka grecka
- garść pomidorów koktajlowych
- ogórek zielony świeży (świetne są te gruntowe wówczas 2-3 szt), pokrojony w półplasterki
- czerwona papryka RAMIRO, pokrojona w paski
- łyżka czarnych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy (opcjonalnie)
- pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 200 g sera feta, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- awokado pokrojone w kostkę
- roszponka – garść , umyta
- 400 g indyka piersi pokrojonej w kostkę
- przyprawy (uniwersalna, pieprz, sól, słodka papryka, czosnek)
Dressing
- 5 g natki pietruszki, świeżej, same liście
- 80 g oliwy z oliwek
- łyzka czerwonego octu winnego
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ łyżeczki papryki, słodkiej
Na talerzu układamy roszponkę, umytą wcześniej pod bieżącą wodą. Układamy dalej pokrojone w plastry ogórki, paprykę i pomidory koktajlowe (przekrojone na pół), oraz awokado. Fetę kroimy w kosteczkę wykładamy na talerz.
Indyka pokrojonego w kostkę przyprawiamy przyprawą uniwersalną (vegeta sklepowa – przepis na blogu), słodką papryką, czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem. Podsmażamy na łyżce oleju, aż się zarumieni. Wykładamy na sałatkę.
Podajemy z grzankami.
Przygotowujemy dressing:
thermomix:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, ocet winny, oregano, musztardę, sól, pieprz, czosnek i paprykę, zmiksować 15 s/obr. 7. Polać sałatkę.
tradycyjnie:
W blenderze rozdrobnić pietruszkę, zgarnąć na dno naczynia. dodać oliwę, ocet winny, oregano, musztardę, sól, pieprz, czosnek, paprykę – zmiksować.