SAAŁATKA GRECKA Z INDYKIEM

SAAŁATKA GRECKA Z INDYKIEM

SKŁADNIKI:

Sałatka grecka

  • garść pomidorów koktajlowych
  • ogórek zielony świeży (świetne są te gruntowe wówczas 2-3 szt), pokrojony w półplasterki
  • czerwona papryka RAMIRO, pokrojona w paski
  • łyżka czarnych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy (opcjonalnie)
  • pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200 g sera feta, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • awokado pokrojone w kostkę
  • roszponka – garść , umyta
  • 400 g indyka piersi pokrojonej w kostkę
  • przyprawy (uniwersalna, pieprz, sól, słodka papryka, czosnek)

Dressing

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, same liście
  • 80 g oliwy z oliwek
  • łyzka czerwonego octu winnego
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ½ łyżeczki papryki, słodkiej

Na talerzu układamy roszponkę, umytą wcześniej pod bieżącą wodą. Układamy dalej pokrojone w plastry ogórki, paprykę i pomidory koktajlowe (przekrojone na pół), oraz awokado. Fetę kroimy w kosteczkę wykładamy na talerz.

Indyka pokrojonego w kostkę przyprawiamy przyprawą uniwersalną (vegeta sklepowa – przepis na blogu), słodką papryką, czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem. Podsmażamy na łyżce oleju, aż się zarumieni. Wykładamy na sałatkę.

Podajemy z grzankami.

Przygotowujemy dressing:

thermomix:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, ocet winny, oregano, musztardę, sól, pieprz, czosnek i paprykę, zmiksować 15 s/obr. 7. Polać sałatkę.

tradycyjnie:

W blenderze rozdrobnić pietruszkę, zgarnąć na dno naczynia. dodać oliwę, ocet winny, oregano, musztardę, sól, pieprz, czosnek, paprykę – zmiksować.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top