Taką sałatkę możecie modyfikować dowolnie, dodając ugotowane jajo lub zgrillowaną pierś z kurczaka. Pasuje na drugie śniadanie ale i do obiadu.

Składniki :
- 1 opakowanie miksu sałat ( 4 rodzaje sałat)
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- szczypiorek
- 1/2 granata
- 1/4 szklanki oliwy dobrej jakości
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
- 1/2 opakowania przyprawy Sos sałatkowy Włoski
- opcjonalnie : ziarna dyni, słonecznika
Sałatę wyciągamy na sito i przepłukujemy – z reguły są już umyte, ale ja i tak myje. Pomidora kroimy w kostkę. Ogórka w plasterki, które przekrawamy na pół. Paprykę myjemy, kroimy na cieniutkie paski. Cebulę kroimy cieniutko w formie piórek. Dodajemy wszystko na miks sałat i mieszamy. W szklance mieszamy oliwę z wodą, solą, pieprzem i przyprawą „sos włoski sałatkowy”. Polewamy sałatkę i mieszamy. Wykładamy na talerze. Granat kroimy na 4 części. Z jednej części wysypujemy ziarenka na jeden talerz. Opcjonalnie można posypać ziarnami słonecznika, dyni.