
Składniki :
- 1 opakowanie miksu sałat ( 4 rodzaje sałat)
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka żółta
- 1/2 cebuli
- 1/2 granata
- 1/4 szklanki oliwy dobrej jakości
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
- 1/2 opakowania przyprawy Sos sałatkowy Włoski
- ziarna dyni, słonecznika
- polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju ryżowego
Polędwice myjemy. Kroimy na grube plastry. Jeśli polędwiczka ma błonę białą usuwamy. Doprawiamy pierzem i szczyptą soli. Rozgrzewamy na patelni olej ryżowy. Układamy polędwicę i pieczemy z każdej strony aż się zarumieni. Na koniec polewamy sosem sojowym i pieczemy ok 1 min. Wyciągamy na talerz.
Sałatę wyciągamy na sito i przepłukujemy – z reguły są już umyte, ale ja i tak myje. Pomidora kroimy w kostkę. Ogórka w plasterki, które przekrawamy na pół. Papryki myjemy, kroimy na cieniutkie paski. Cebulę kroimy cieniutko w formie piórek. Dodajemy wszystko na miks sałat i mieszamy.
W szklance mieszamy oliwę z wodą, solą, pieprzem i przyprawą „sos włoski sałatkowy”. Polewamy sałatkę i mieszamy. Wykładamy na talerze.
Układamy po kilka plastrów polędwicy na sałatce.
Granat kroimy na 4 części. Z jednej części wysypujemy ziarenka na jeden talerz. Posypujemy ziarnami słonecznika, dyni.