
Roszponka zawiera wiele minerałów i witamin, dlatego warto dodawać ją do obiadowych sałatek. Witaminy zawarte w roszponce mają wpływ na procesy starzenia się organizmu. Poza tym udowodniono pozytywny wpływ na wzrok a co najważniejsze są badania, które wskazują iż roszponka może wpłynąć na zatrzymanie nowotworu. Zalecana jest także chorym na cukrzycę, posiada ona niski indeks glikemiczny.
Składniki na sałatkę:
- duża garść roszponki
- szczypiorek z cebuli dymki
- ogórek
- pomidory koktajlowe ok. 10 szt
- sól, pieprz do smaku
- zioła do sałatek – gotowy mix – szczypta
- papryka zielona 1 szt.
- oliwa dobrej jakości
- awokado
- garść słonecznika
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy : paprykę, awokado i ogórka w cienkie plasterki, pomidory przekrawamy na pół, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą. Mieszamy. Posypujemy słonecznikiem i szczypiorkiem.