SEMIFREDDO TRUSKAWKOWE Z BEZAMI – wersja deserowa

SEMIFREDDO TRUSKAWKOWE Z BEZAMI – wersja deserowa

Semifreddo to deser, który możecie zrobić w formie “ciasta” lub podać w pucharkach, szklaneczkach czy mini słoiczkach. Podaje się go na zimno. Deser najlepiej zrobić dzień wcześniej przed planowaną imprezą.

Składniki :

  • 200 g truskawek, świeżych
  • garść borówek
  • kilka listków mięty
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 50 g bez, pokruszonych

Przygotowanie klasyczne:

  • Przygotować ok 8 szklaneczek wielkości 150ml
  • Do miski suchej, czystej wbić białka ubijać z szczyptą soli na bardzo gęstą pianę.
  • Do następnej miseczki wlać żółtka i ubić z cukrem pudrem na puch.
  • Ubite żółtka wymieszać z pianą bezową.
  • Truskawki zmiksować na mus. W czystej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę.
  • Dodać ją razem ze zmiksowanymi truskawkami do ubitej masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokruszone bezy.
  • Masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godz.  lub dłużej jeśli jest taka potrzeba.
  • Wyciągnąć 20 min przed podaniem. Ozdobić owocami i pokruszonymi bezami.

Przygotowanie #thermomix:

  1. Przygotować szklaneczki pojemność 150 ml – ok 8 sztuk.
  2. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 50 g cukru pudru, zmiksować 15 s/obr. 10. Sos truskawkowy przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać bez założonej miarki, do uzyskania odpowiedniej konsecysectencji/obr. 3. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do naczynia, w którym znajduje się piana z białek, odstawić do lodówki.
  6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać pozostałe 80 g cukru pudru i cukier waniliowy, ubijać 2 min/obr. 3.
  7. Dodać pianę z białek i bitą śmietanę, wymieszać 15 s/obr. 2,5Zdjąć motylek.
  8. Dodać bezy i sos truskawkowy, delikatnie przemieszać kopystką, aby sos utworzył wzory.
  9. Masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godz.  lub dłużej jeśli jest taka potrzeba.
  10. Wyciągnąć 20 min przed podaniem. Ozdobić owocami i pokruszonymi bezami.
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top