SEMIFREDDO TRUSKAWKOWE Z BEZAMI – wersja deserowa

SEMIFREDDO TRUSKAWKOWE Z BEZAMI – wersja deserowa

Semifreddo to deser, który możecie zrobić w formie “ciasta” lub podać w pucharkach, szklaneczkach czy mini słoiczkach. Podaje się go na zimno. Deser najlepiej zrobić dzień wcześniej przed planowaną imprezą.

Składniki :

  • 200 g truskawek, świeżych
  • garść borówek
  • kilka listków mięty
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 50 g bez, pokruszonych

Przygotowanie klasyczne:

  • Przygotować ok 8 szklaneczek wielkości 150ml
  • Do miski suchej, czystej wbić białka ubijać z szczyptą soli na bardzo gęstą pianę.
  • Do następnej miseczki wlać żółtka i ubić z cukrem pudrem na puch.
  • Ubite żółtka wymieszać z pianą bezową.
  • Truskawki zmiksować na mus. W czystej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę.
  • Dodać ją razem ze zmiksowanymi truskawkami do ubitej masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokruszone bezy.
  • Masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godz.  lub dłużej jeśli jest taka potrzeba.
  • Wyciągnąć 20 min przed podaniem. Ozdobić owocami i pokruszonymi bezami.

Przygotowanie #thermomix:

  1. Przygotować szklaneczki pojemność 150 ml – ok 8 sztuk.
  2. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 50 g cukru pudru, zmiksować 15 s/obr. 10. Sos truskawkowy przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać bez założonej miarki, do uzyskania odpowiedniej konsecysectencji/obr. 3. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do naczynia, w którym znajduje się piana z białek, odstawić do lodówki.
  6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać pozostałe 80 g cukru pudru i cukier waniliowy, ubijać 2 min/obr. 3.
  7. Dodać pianę z białek i bitą śmietanę, wymieszać 15 s/obr. 2,5Zdjąć motylek.
  8. Dodać bezy i sos truskawkowy, delikatnie przemieszać kopystką, aby sos utworzył wzory.
  9. Masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godz.  lub dłużej jeśli jest taka potrzeba.
  10. Wyciągnąć 20 min przed podaniem. Ozdobić owocami i pokruszonymi bezami.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top