Semifreddo to deser, który możecie zrobić w formie “ciasta” lub podać w pucharkach, szklaneczkach czy mini słoiczkach. Podaje się go na zimno. Deser najlepiej zrobić dzień wcześniej przed planowaną imprezą.

- 200 g truskawek, świeżych
- 130 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 50 g bez, pokruszonych
Przygotowanie klasyczne:
- Naczynie np. keksówkę lub żaroodporną formę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
- Do miski suchej, czystej wbić białka ubijać z szczyptą soli na bardzo gęstą pianę.
- Do następnej miseczki wlać żółtka i ubić z cukrem pudrem na puch.
- Ubite żółtka wymieszać z pianą bezową.
- Truskawki zmiksować na mus. W czystej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę.
- Dodać ją razem ze zmiksowanymi truskawkami do ubitej masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszać.
- Masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godz. lub dłużej jeśli jest taka potrzeba.
- Po zamrożeniu deser zawinąć w reklamówkę lub szczelnie przykryć. Aby wyłożyć semifreddo na talerz można wyjąć go kilka – kilkanaście minut wcześniej z zamrażalnika.
Przygotowanie #thermomix:
- Podłużną formę keksową (dł. ok. 28 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 50 g cukru pudru, zmiksować 15 s/obr. 10. Sos truskawkowy przelać do innego naczynia, odstawić.
- Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać bez założonej miarki, do uzyskania odpowiedniej konsecysectencji/obr. 3. Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do naczynia, w którym znajduje się piana z białek, odstawić do lodówki.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać pozostałe 80 g cukru pudru i cukier waniliowy, ubijać 2 min/obr. 3.
- Dodać pianę z białek i bitą śmietanę, wymieszać 15 s/obr. 2,5. Zdjąć motylek.
- Dodać bezy i sos truskawkowy, delikatnie przemieszać kopystką, aby sos utworzył wzory. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić do zamrażalnika na min. 6 godz.
- Zamrożone semifreddo ostrożnie wyjąć z foremki, usunąć folię spożywczą i odstawić na 5-10 min, następnie pokroić w 2 cm plastry.