Tak naprawdę można to nazwać pastą twarogową na kanapki. Idealnie pasuje również do naleśników lub pancake’sów. Dzieci go uwielbiają.

Składniki:
- 200 g pokruszonego twarogu (ja kupuje Czarnocin ten biało niebieski wychodzi idealny)
- 15 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (domowego)
- 90 g śmietany 18% lub jogurtu bardzo gęstego
Można zrobić albo mikserem, albo blenderem takim do robienia past np. jajecznych. Wszystkie składniki zamieszczamy w misie i miksujemy na bardzo gładką masę. Do tak przygotowanej masy możemy dodać owoce lub bakalie.
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć twaróg, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy (lub ziarenka z 1/4 laski wanilii), zmiksować 10 s/obr. 5.
- Twarożek kanapkowy podawać jako dodatek do pieczywa.