SERNKIK BOUNTY

SERNKIK BOUNTY

Składniki:

Spód:

  • 180 g herbatników w polewie czekoladowej, połamanych na kawałki
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa serowa:

  • 220 g cukru
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 40 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki pszennej

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 – 150 g batoników kokosowych w czekoladzie, np. Bounty®, pokrojonych na 5 mm kawałki, do dekoracji

Przygotowanie tradycyjne:

  • Rozgrzać piekarnik do 150°C.
  • Do naczynia wsypać herbatniki – rozdrobnić.
  • Masło roztopić w rondelku, do niego wsypać wcześniej rozdrobnione herbatniki oraz wiórki kokosowe. Masę wymieszać i wyłożyć do przygotowanej tortownicy /wyłóż ją papierem do pieczenia/. Równomiernie rozłożyć na dnie. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Cukier mielimy na cukier puder w blenderze.
  • Do misy miksera wkładamy zmielony cukier puder, ser, jajka, mleczko kokosowe, likier kokosowy i mąkę. Wszystko mieszamy. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe, masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy.
  • Pieczemy w nagrzanym do 150 st Celsjusza piekarniku 90-100 minut.
  • Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia. /sernik po wyjęciu z piekarnika może mieć luźna konsystencję, ale stężeje/
  • Polewa: Do naczynia wkładamy czekoladę- rozdrabniamy. Przesypujemy do rondelka i dodajemy do niej mleczko kokosowe, roztapiamy. Powstałą polewą wylewamy na wystudzony sernik. Na wierzchu możemy ułożyć batoniki bounty pokrojone.
Wykonanie w thermomix:

Spód: Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.

  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 4 min/70°C/obr. 1. Następnie dodać wiórki kokosowe i rozdrobnione wcześniej herbatniki, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do tortownicy i za pomocą dłoni wygładzić powierzchnie dociskając do dna. Odstawić do lodówki na ok. 10-15 min.Masa serowa
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  • Dodać twaróg, jajka, mleczko kokosowe i likier kokosowy, wymieszać 15 s/obr. 5.
  • Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać kolejne 10 s/obr. 5.
  • Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godz. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia Polewa
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać mleczko kokosowe, podgrzewać 3 min/70°C/obr. 2. Powstałą polewą polać sernik, udekorować sernik batonikami bounty (dostępne również w wersji mini)
sernik bounty
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top