SERNKIK BOUNTY

SERNKIK BOUNTY

Składniki:

Spód:

  • 180 g herbatników w polewie czekoladowej, połamanych na kawałki
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa serowa:

  • 220 g cukru
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 40 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki pszennej

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 – 150 g batoników kokosowych w czekoladzie, np. Bounty®, pokrojonych na 5 mm kawałki, do dekoracji

Przygotowanie tradycyjne:

  • Rozgrzać piekarnik do 150°C.
  • Do naczynia wsypać herbatniki – rozdrobnić.
  • Masło roztopić w rondelku, do niego wsypać wcześniej rozdrobnione herbatniki oraz wiórki kokosowe. Masę wymieszać i wyłożyć do przygotowanej tortownicy /wyłóż ją papierem do pieczenia/. Równomiernie rozłożyć na dnie. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Cukier mielimy na cukier puder w blenderze.
  • Do misy miksera wkładamy zmielony cukier puder, ser, jajka, mleczko kokosowe, likier kokosowy i mąkę. Wszystko mieszamy. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe, masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy.
  • Pieczemy w nagrzanym do 150 st Celsjusza piekarniku 90-100 minut.
  • Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia. /sernik po wyjęciu z piekarnika może mieć luźna konsystencję, ale stężeje/
  • Polewa: Do naczynia wkładamy czekoladę- rozdrabniamy. Przesypujemy do rondelka i dodajemy do niej mleczko kokosowe, roztapiamy. Powstałą polewą wylewamy na wystudzony sernik. Na wierzchu możemy ułożyć batoniki bounty pokrojone.
Wykonanie w thermomix:

Spód: Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.

  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 4 min/70°C/obr. 1. Następnie dodać wiórki kokosowe i rozdrobnione wcześniej herbatniki, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do tortownicy i za pomocą dłoni wygładzić powierzchnie dociskając do dna. Odstawić do lodówki na ok. 10-15 min.Masa serowa
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  • Dodać twaróg, jajka, mleczko kokosowe i likier kokosowy, wymieszać 15 s/obr. 5.
  • Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać kolejne 10 s/obr. 5.
  • Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godz. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia Polewa
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać mleczko kokosowe, podgrzewać 3 min/70°C/obr. 2. Powstałą polewą polać sernik, udekorować sernik batonikami bounty (dostępne również w wersji mini)
sernik bounty
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top