
Składniki:
Spód:
- 180 g herbatników w polewie czekoladowej, połamanych na kawałki
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g wiórków kokosowych
Masa serowa:
- 220 g cukru
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
- 4 jajka
- 250 g mleczka kokosowego
- 40 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g mąki pszennej
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 100 g mleczka kokosowego
- 100 – 150 g batoników kokosowych w czekoladzie, np. Bounty®, pokrojonych na 5 mm kawałki, do dekoracji
Przygotowanie tradycyjne:
- Rozgrzać piekarnik do 150°C.
- Do naczynia wsypać herbatniki – rozdrobnić.
- Masło roztopić w rondelku, do niego wsypać wcześniej rozdrobnione herbatniki oraz wiórki kokosowe. Masę wymieszać i wyłożyć do przygotowanej tortownicy /wyłóż ją papierem do pieczenia/. Równomiernie rozłożyć na dnie. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Cukier mielimy na cukier puder w blenderze.
- Do misy miksera wkładamy zmielony cukier puder, ser, jajka, mleczko kokosowe, likier kokosowy i mąkę. Wszystko mieszamy. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe, masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy.
- Pieczemy w nagrzanym do 150 st Celsjusza piekarniku 90-100 minut.
- Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia. /sernik po wyjęciu z piekarnika może mieć luźna konsystencję, ale stężeje/
- Polewa: Do naczynia wkładamy czekoladę- rozdrabniamy. Przesypujemy do rondelka i dodajemy do niej mleczko kokosowe, roztapiamy. Powstałą polewą wylewamy na wystudzony sernik. Na wierzchu możemy ułożyć batoniki bounty pokrojone.
Wykonanie w thermomix:
Spód: Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 4 min/70°C/obr. 1. Następnie dodać wiórki kokosowe i rozdrobnione wcześniej herbatniki, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do tortownicy i za pomocą dłoni wygładzić powierzchnie dociskając do dna. Odstawić do lodówki na ok. 10-15 min.Masa serowa
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, jajka, mleczko kokosowe i likier kokosowy, wymieszać 15 s/obr. 5.
- Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać kolejne 10 s/obr. 5.
- Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godz. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia Polewa
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleczko kokosowe, podgrzewać 3 min/70°C/obr. 2. Powstałą polewą polać sernik, udekorować sernik batonikami bounty (dostępne również w wersji mini)
