SERNKIK BOUNTY

SERNKIK BOUNTY

Składniki:

Spód:

  • 180 g herbatników w polewie czekoladowej, połamanych na kawałki
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa serowa:

  • 220 g cukru
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 40 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki pszennej

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 – 150 g batoników kokosowych w czekoladzie, np. Bounty®, pokrojonych na 5 mm kawałki, do dekoracji

Przygotowanie tradycyjne:

  • Rozgrzać piekarnik do 150°C.
  • Do naczynia wsypać herbatniki – rozdrobnić.
  • Masło roztopić w rondelku, do niego wsypać wcześniej rozdrobnione herbatniki oraz wiórki kokosowe. Masę wymieszać i wyłożyć do przygotowanej tortownicy /wyłóż ją papierem do pieczenia/. Równomiernie rozłożyć na dnie. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Cukier mielimy na cukier puder w blenderze.
  • Do misy miksera wkładamy zmielony cukier puder, ser, jajka, mleczko kokosowe, likier kokosowy i mąkę. Wszystko mieszamy. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe, masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy.
  • Pieczemy w nagrzanym do 150 st Celsjusza piekarniku 90-100 minut.
  • Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia. /sernik po wyjęciu z piekarnika może mieć luźna konsystencję, ale stężeje/
  • Polewa: Do naczynia wkładamy czekoladę- rozdrabniamy. Przesypujemy do rondelka i dodajemy do niej mleczko kokosowe, roztapiamy. Powstałą polewą wylewamy na wystudzony sernik. Na wierzchu możemy ułożyć batoniki bounty pokrojone.
Wykonanie w thermomix:

Spód: Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.

  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 4 min/70°C/obr. 1. Następnie dodać wiórki kokosowe i rozdrobnione wcześniej herbatniki, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do tortownicy i za pomocą dłoni wygładzić powierzchnie dociskając do dna. Odstawić do lodówki na ok. 10-15 min.Masa serowa
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  • Dodać twaróg, jajka, mleczko kokosowe i likier kokosowy, wymieszać 15 s/obr. 5.
  • Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać kolejne 10 s/obr. 5.
  • Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godz. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia Polewa
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać mleczko kokosowe, podgrzewać 3 min/70°C/obr. 2. Powstałą polewą polać sernik, udekorować sernik batonikami bounty (dostępne również w wersji mini)
sernik bounty
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top