
Składniki:
Spod :
150 g cukru
350 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
1 jajko
40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
5 jajek
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
1000 g twarogu – ja dałam z wiaderka
200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
20 g budyniu waniliowego, w proszku, bez cukru
Wykonanie #thermomix:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać mąkę, masło, jajko, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 5.
3. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażalnika na 2 godz. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na 3 cm kawałki.
4. Do naczynia miksującego włożyć 380 g ciasta, rozdrobnić 15 s/obr. 6.
5. Rozdrobnione ciasto przesypać do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłońmi, odstawić.
6. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe pokrojone ciasto, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i
osuszyć naczynie miksujące.
Włączyć puste naczynie obr. 10/10sek. Ponownie wytrzeć.
Masa serowa
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować przy pomocy kopystki 1 min/obr. 7.
Masę serową dodać ostrożnie do naczynia, w którym znajduje się ubita wcześniej piana z białek, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie przelać na przygotowany spód ciasta. Masę serową pokryć równomiernie rozdrobnionym wcześniej ciastem. Piec 60-65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku ok. 1 godz, następnie wyjąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojony w kwadratowe kawałki.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Wykonanie tradycyjne:
Cukier zmielić w blenderze na cukier puder lub użyć gotowego.
Do miski wsypać cukier puder, mąkę, masło, jajko, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia – zmiksować. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażalnika na 2 godz.
Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto wyjąć z zamrażalnika.
Cześć ciasta 3/4 wyłożyć spod tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).
1/4 części zetrzeć na tarce.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Do innej miski włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować.
Wymieszać delikatnie z piana z białek.
Wylać na spod ciasta.
Masę serową pokryć równomiernie rozdrobnionym wcześniej ciastem.
Piec 60-65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku ok. 1 godz, następnie wyjąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojony w kwadratowe kawałki.