SERNIK KRÓLEWSKI

SERNIK KRÓLEWSKI

Składniki:
Spod :
150 g cukru
350 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
1 jajko
40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
5 jajek
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
1000 g twarogu – ja dałam z wiaderka
200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
20 g budyniu waniliowego, w proszku, bez cukru

Wykonanie #thermomix:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać mąkę, masło, jajko, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 5.
3. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażalnika na 2 godz.

Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na 3 cm kawałki.

4. Do naczynia miksującego włożyć 380 g ciasta, rozdrobnić 15 s/obr. 6.

5. Rozdrobnione ciasto przesypać do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłońmi, odstawić.

6. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe pokrojone ciasto, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i
osuszyć naczynie miksujące.

Włączyć puste naczynie obr. 10/10sek. Ponownie wytrzeć.

Masa serowa
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.

Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 2 min/obr. 3.5.
Zdjąć motylek.

Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.

Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować przy pomocy kopystki 1 min/obr. 7.

Masę serową dodać ostrożnie do naczynia, w którym znajduje się ubita wcześniej piana z białek, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie przelać na przygotowany spód ciasta.

Masę serową pokryć równomiernie rozdrobnionym wcześniej ciastem.

Piec 60-65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku ok. 1 godz, następnie wyjąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojony w kwadratowe kawałki.

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Wykonanie tradycyjne:

Cukier zmielić w blenderze na cukier puder lub użyć gotowego.
Do miski wsypać cukier puder, mąkę, masło, jajko, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia – zmiksować.

Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażalnika na 2 godz.

Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto wyjąć z zamrażalnika.
Cześć ciasta 3/4 wyłożyć spod tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).
1/4 części zetrzeć na tarce.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Do innej miski włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować.
Wymieszać delikatnie z piana z białek.
Wylać na spod ciasta.

Masę serową pokryć równomiernie rozdrobnionym wcześniej ciastem.

Piec 60-65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku ok. 1 godz, następnie wyjąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojony w kwadratowe kawałki.

 

You may also like

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

Kruche ciasteczka na halloween bez foremek. Przepis warto zapisać bo swietnie sprawdza się na każda okazje. Kształty dowolne. Przepis podaje...

Sok Kubuś

Sok Kubuś

Ulubiony napój dzieci sok a la znany wszystkim KUBUŚ podany w halloweenowej szklance  od razu smakuje jeszcze lepiej !Smakuje na ciepło...

ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was...

Back to Top