
Potrzebujemy:
Masa:
500g serka mascarpone
100g czekolady białej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Puszka masy kajmakowej
Spod:
175g maki pszennej
125g zimnego masła pokrojonego w kostkę
50g brązowego cukru
Polewa – 2 tabliczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej lub polewa z naszego przepisu – na blogu
4 łyżki mleka
90g cukru pudru
4lyzki kakao
Pół kostki margaryny Kasia
Spod – Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynia miksera przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, szybko posiekać, a następnie zagnieść (można wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować)
Po wyjęciu z lodówki ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu. Wyjąć, wystudzić.
Wykonanie masy: mieszamy serki mascarpone z 3/4 puszki masy kajmakowej i rozpuszczona biała czekolada. Mieszamy na gładka masę łyżka.
Upieczony spod – wystudzony smarujemy 1/4 masy kajmakowej. Na to wykładamy nasza masę serowa. Chłodzimy minimum noc w lodowce.
Polewamy polewa czekoladowa.
Wykonanie polewy.
Mleko gotujemy z cukrem pudrem energicznie mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy margarynę i rozpuszczamy. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy kakao i mieszamy na gładka masę.