SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie:

  • – mascarpone 250 g gęstego
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie)
  • – owoce swieże do dekroacji (u mnie truskawki)
  • listki mięty do dekoracji
  • 10 g żelatyny
  • 60 g wody
  • 30 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g jogurtu gęstego greckiego

Wykonanie w #thermomix: Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (możecie dać odrobinę mniej wody szybciej stężeje) Truskawki ok 5 sztuk kroimy na bardzo cieńkie plasterki i przyklejamy je do ścianek szklanki. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie wkładamy kubek z żelatyną do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy (można podgrzać) żeby żelatyna nam się rozpuściła. Następnie cukier i cukier waniliowy blendujemy – thermomix 15s/10obr. Dodajemy serek mascaprone i jogurt grecki – mieszamy obr. 3/10sekundZakładamy motylek. Włączamy tm na obr 4/30sek i przez otwór wlewamy żelatynę do środka małym strumieniem. Wlewamy masę do szklanek delikatnie powoli. Wkładamy do lodówki, galaretka która lekko zaczyna stężeć wylewamy ją na górę deseru. Ozdabiamy truskawkami i miętą. Można podawać z bitą śmietaną.


#tradycyjnie: Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (możecie dać odrobinę mniej wody szybciej stężeje) Truskawki ok 5 sztuk kroimy na bardzo cieńkie plasterki i przyklejamy je do ścianek szklanki. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie wkładamy kubek z żelatyną do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy (można podgrzać) żeby żelatyna nam się rozpuściła. Następnie cukier i cukier waniliowy blendujemy na cukier puder ( w młynku do kawy lub blenderze. Do misy miksera dodajemy serek mascaprone i jogurt grecki – mieszamy.Gdy składniki nam się połączą delikatnie w trakcie miksowania na mniejszych obrotach wlewamy żelatynę wolnym strumieniem Wlewamy masę do szklanek delikatnie powoli. Wkładamy do lodówki, galaretka która lekko zaczyna stężeć wylewamy ją na górę deseru. Ozdabiamy truskawkami i miętą. Można podawać z bitą śmietaną

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top