Potrzebujecie:
- – mascarpone 250 g gęstego
- 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie)
- – owoce swieże do dekroacji (u mnie truskawki)
- listki mięty do dekoracji
- 10 g żelatyny
- 60 g wody
- 30 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g jogurtu gęstego greckiego
sernik na zimno deser sernik na zimo deser
Wykonanie w #thermomix: Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (możecie dać odrobinę mniej wody szybciej stężeje) Truskawki ok 5 sztuk kroimy na bardzo cieńkie plasterki i przyklejamy je do ścianek szklanki. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie wkładamy kubek z żelatyną do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy (można podgrzać) żeby żelatyna nam się rozpuściła. Następnie cukier i cukier waniliowy blendujemy – thermomix 15s/10obr. Dodajemy serek mascaprone i jogurt grecki – mieszamy obr. 3/10sekundZakładamy motylek. Włączamy tm na obr 4/30sek i przez otwór wlewamy żelatynę do środka małym strumieniem. Wlewamy masę do szklanek delikatnie powoli. Wkładamy do lodówki, galaretka która lekko zaczyna stężeć wylewamy ją na górę deseru. Ozdabiamy truskawkami i miętą. Można podawać z bitą śmietaną.
#tradycyjnie: Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (możecie dać odrobinę mniej wody szybciej stężeje) Truskawki ok 5 sztuk kroimy na bardzo cieńkie plasterki i przyklejamy je do ścianek szklanki. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie wkładamy kubek z żelatyną do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy (można podgrzać) żeby żelatyna nam się rozpuściła. Następnie cukier i cukier waniliowy blendujemy na cukier puder ( w młynku do kawy lub blenderze. Do misy miksera dodajemy serek mascaprone i jogurt grecki – mieszamy.Gdy składniki nam się połączą delikatnie w trakcie miksowania na mniejszych obrotach wlewamy żelatynę wolnym strumieniem Wlewamy masę do szklanek delikatnie powoli. Wkładamy do lodówki, galaretka która lekko zaczyna stężeć wylewamy ją na górę deseru. Ozdabiamy truskawkami i miętą. Można podawać z bitą śmietaną