CIASTECZKA OREO…. lubicie? a co powiecie na połączenie sernika i ciasteczek oreo ? kto chętny na przepis ? a kto na kawałeczek ciasta ?

SKŁADNIKI:
- 1,5 opakowania ciastek oreo
- 6 łyżek miękkiego masła
Masa serowa
- 800 g twarogu, półtłustego
- 500 g sera mascarpone – polecam Piątnice
- 270 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 6 białek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 ciasteczek oreo
Wierzch ciasta
- 600 – 650 g śmietany 30% tłuszczu
- 2 łyżki cukru pudru
- 7 ciastek Oreo, przekrojonych na pół, do dekoracji
- maliny (opcjonalnie- do dekoracji)
Wykonanie tradycyjne
Spód ciasta
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciastek przeznaczonych do spodu wyciągamy biały krem i odkładamy go do innej miseczki. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy masło, mieszamy łyżką lub mikserem. Masę przekładamy na dno tortownicy, dociskamy wyrównujemy , odstawiamy.
Masa serowa Do misy miksera włożyć twaróg, serek mascarpone, dodajemy mleko skondensowane, cukier puder i cukier waniliowy, krem z ciastek z dna tortownicy miksujemy na gładką masę. Dodajemy białka i mąkę ziemniaczaną, miksujemy ponownie. Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.Do misy miksera wsyp pokruszone ciastka, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na dnie piekarnika umieścić miskę wypełnioną wodą. Wstawić formę z ciastem, piec ok. 60-70 min (150°C). Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia na ok. 2 godz. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie odstawić do lodówki najlepiej na noc. Dekoracja: Śmeitanę ubijamy na sztywno, dodajemy następnie cukier puder i ubijajmy chwilę. Bitą śmietanę przełożyć na wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić, udekorować połówkami ciastek Oreo i malinami.
wykonanie #thermomix:
Spód ciasta Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciastek przeznaczonych do spodu wyciągamy biały krem i odkładamy go do innej miseczki. Ciastka rozdrabniamy 7 s/obr. 8.Dodajemy masło, mieszamy 20 s/obr. 4. Masę przekładamy na dno tortownicy, dociskamy wyrównujemy , odstawiamy.
Masa serowa Do naczynia tm włożyć twaróg, serek mascarpone, dodajemy mleko skondensowane, cukier puder i cukier waniliowy, krem z ciastek z dna tortownicy miksujemy 30 s/obr. 6. Składniki przemieszać kopystką. Dodajemy białka i mąkę ziemniaczaną, miksujemy ponownie 30 s/obr. 6.Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.Do naczynia miksującego wsypać pokruszone ciastka, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na dnie piekarnika umieścić miskę wypełnioną wodą. Wstawić formę z ciastem, piec ok. 60-70 min (150°C). Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia na ok. 2 godz. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie odstawić do lodówki najlepiej na noc. Dekoracja: Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać ok 1 min 30 s/obr. 4, UWAGA ! zaglądaj przez otwór do tm żeby nie powstało masło. Dodaj następnie cukier puder i ubijaj 30 s/obr. 3. Bitą śmietanę przełożyć na wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić, udekorować połówkami ciastek Oreo i malinami.