
Bardzo szybki i przepyszny. Łapcie ostatnie chwile na truskawki
Skladniki:
2op. Galaretki truskawkowej
250g mascarpone
250 sera poltlustego ja dalam Czarnocin
Cukier puder
500g truskawek
Galaretki rozpuszczamy w 1.5 szkl wody wrzącej. Odstawiamy do przestygnięcia i wstawiamy do lodówki (ja dałam do zamrażarki). Tak by lekko się ścięła, ale dalej była płynna.
Truskawki połowę miksujemy w blenderze. Wyciągamy. Myjemy naczynie i przygotowujemy masę serowa.
Ser poltlusty Twaróg miksujemy blenderem z cukrem pudrem (słodkości wg uznania) na gładką masę bez grudek. Dodajemy mascarpone. Następnie dodajemy zmiksowane truskawki i miksujemy całość.
Dodajemy do masy galaretkę z lodówki tężejąca i miksujemy. Dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki – mieszamy łyżką i wylewamy do foremki. (Opcjonalnie możecie zrobić dodatkową galaretkę i pokroić ją w kostkę i zamiast truskawek dorzucić kostki galaretki w masę serową)
Schładzamy ok 1 do 2h.
Wykonanie thermomix:
- Truskawki (połowę porcji) wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy obr.5-6/5sek.
- Galaretki robimy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia i wstawiamy do lodówki (ja dałam do zamrażarki). Tak by lekko się ścięła, ale dalej była płynna.
- Ser półtłusty Twaróg, mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (słodkości wg uznania) na gładką masę bez grudek obr. 6 – 1 min.30 sek., następnie znowu ustawiamy obroty na 6 czas: 1min.30 sek i przez otwór wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę.
- Następnie dodajemy zmiksowane truskawki i miksujemy obr. 4-5 / 8 sek.
- Dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki – mieszamy łyżką i wylewamy do foremki. (Opcjonalnie możecie zrobić dodatkową galaretkę i pokroić ją w kostkę i zamiast truskawek dorzucić kostki galaretki w masę serową)
- Wykładamy do formy i schładzamy w lodówce min. 2 godziny.