Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi. Jest lekko wilgotny, kremowy dzięki dodaniu serka mascarpone. Pamiętajcie jednak, że mascarpone musi być gęste.

Składniki:
- 1 kg twarogu w wiaderku zmielonego
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- pół szklanki cukru drobnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g mascarpone gęstego (ja daje zawsze Piątnica)
- 2 tabliczki czekolady
Do misy miksera wkładamy twaróg, cukier, mąkę, mascarpone – całość miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy po jednym żółtku, stopniowo – ciągle miksując. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Pianę dodajemy do masy serowej lekko mieszamy łyżką.
Masę serową wylewamy do tortownicy, spód wyłożony papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175’C (thermoobieg). Pieczemy 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę na 120 ‘C i pieczemy 90 min. Sernik studzimy najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy uchylonych po ok. 15 min.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzony sernik.