SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi. Jest lekko wilgotny, kremowy dzięki dodaniu serka mascarpone. Pamiętajcie jednak, że mascarpone musi być gęste.
SERNIK WIOSENNY Z CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 1 kg twarogu w wiaderku zmielonego
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • pół szklanki cukru drobnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone gęstego (ja daje zawsze Piątnica)
  • 2 tabliczki czekolady

Do misy miksera wkładamy twaróg, cukier, mąkę, mascarpone – całość miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy po jednym żółtku, stopniowo – ciągle miksując. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Pianę dodajemy do masy serowej lekko mieszamy łyżką.

Masę serową wylewamy do tortownicy, spód wyłożony papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175’C (thermoobieg). Pieczemy 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę na 120 ‘C i pieczemy 90 min. Sernik studzimy najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy uchylonych po ok. 15 min.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzony sernik.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top