SERNIK Z MUSEM MALINOWYM

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM

sernik z musem malinowym

Składniki:

  • 1 kg twarogu w wiaderku (mój ulubiony lub Piątnica)
  • masło do posmarowania formy
  • 150g cukru drobnego do wypieków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu)
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 50 g śmietany 30% słodkiej
  • sos malinowy (przepis na blogu: https://gotujemyrazem.pl/2020/06/30/sos-malinowy/)

Ser + mąka + cukier zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę, bez grudek. Dodawać kolejno żółtka w odstępach cały czas miksujemy, masa robi nam sie gładka.
Z białek ubić sztywna pianę dodać ją do twarogu wymieszać dokładnie łyżka. Dodać 50g śmietanki 30% wymieszać. Wylać na upieczony spod i wysmarowane boki tortownicy masłem .

Sokiem z malin (gesty) robimy kropki na wylaną w formie masę. Następnie robimy esyfloresy wykałaczką.

Piec 15 minut (180°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Następnie 90 minut w temp. 120’C

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

Wykonanie w thermomix:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek. Żółtka odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać bez założonej miarki 4-6 min/obr. 3.5, do uzyskania konsystencji sztywnej piany. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, skrobię i żółtka, śmietanę zmiksować 30 s/obr. 5. Masę serową przelać do ubitych białek, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy (boki wysmarowane masą, dół wyłożony papierem do pieczenia)
  4. Na masie robimy kropki z sosu malinowego. I wykałaczką robimy esy floresy.
  5. Piec 15 minut (180°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Następnie 90 minut w temp. 120’C
  6. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top