SERNIK Z MUSEM MALINOWYM

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM

sernik z musem malinowym

Składniki:

  • 1 kg twarogu w wiaderku (mój ulubiony lub Piątnica)
  • masło do posmarowania formy
  • 150g cukru drobnego do wypieków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu)
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 50 g śmietany 30% słodkiej
  • sos malinowy (przepis na blogu: https://gotujemyrazem.pl/2020/06/30/sos-malinowy/)

Ser + mąka + cukier zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę, bez grudek. Dodawać kolejno żółtka w odstępach cały czas miksujemy, masa robi nam sie gładka.
Z białek ubić sztywna pianę dodać ją do twarogu wymieszać dokładnie łyżka. Dodać 50g śmietanki 30% wymieszać. Wylać na upieczony spod i wysmarowane boki tortownicy masłem .

Sokiem z malin (gesty) robimy kropki na wylaną w formie masę. Następnie robimy esyfloresy wykałaczką.

Piec 15 minut (180°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Następnie 90 minut w temp. 120’C

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

Wykonanie w thermomix:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek. Żółtka odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać bez założonej miarki 4-6 min/obr. 3.5, do uzyskania konsystencji sztywnej piany. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, skrobię i żółtka, śmietanę zmiksować 30 s/obr. 5. Masę serową przelać do ubitych białek, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy (boki wysmarowane masą, dół wyłożony papierem do pieczenia)
  4. Na masie robimy kropki z sosu malinowego. I wykałaczką robimy esy floresy.
  5. Piec 15 minut (180°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Następnie 90 minut w temp. 120’C
  6. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top