SERNIK Z MUSEM MALINOWYM

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM

sernik z musem malinowym

Składniki:

  • 1 kg twarogu w wiaderku (mój ulubiony lub Piątnica)
  • masło do posmarowania formy
  • 150g cukru drobnego do wypieków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu)
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 50 g śmietany 30% słodkiej
  • sos malinowy (przepis na blogu: https://gotujemyrazem.pl/2020/06/30/sos-malinowy/)

Ser + mąka + cukier zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę, bez grudek. Dodawać kolejno żółtka w odstępach cały czas miksujemy, masa robi nam sie gładka.
Z białek ubić sztywna pianę dodać ją do twarogu wymieszać dokładnie łyżka. Dodać 50g śmietanki 30% wymieszać. Wylać na upieczony spod i wysmarowane boki tortownicy masłem .

Sokiem z malin (gesty) robimy kropki na wylaną w formie masę. Następnie robimy esyfloresy wykałaczką.

Piec 15 minut (180°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Następnie 90 minut w temp. 120’C

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

Wykonanie w thermomix:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek. Żółtka odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać bez założonej miarki 4-6 min/obr. 3.5, do uzyskania konsystencji sztywnej piany. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, skrobię i żółtka, śmietanę zmiksować 30 s/obr. 5. Masę serową przelać do ubitych białek, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy (boki wysmarowane masą, dół wyłożony papierem do pieczenia)
  4. Na masie robimy kropki z sosu malinowego. I wykałaczką robimy esy floresy.
  5. Piec 15 minut (180°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Następnie 90 minut w temp. 120’C
  6. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top